Kolumni: Ruotsissa kummastellaan, kuka äänestää muukalaiskammoisia ruotsidemokraatteja – yllättävää tukea tulee itse maahanmuuttajilta

Ruotsidemokraattien suosio kasvaa maahanmuuttajien joukossa, selviää tuoreesta ruotsalaistutkimuksesta. Ulkomaalaistaustaiset naiset kannattavat ruotsidemokraatteja jopa enemmän kuin kantaruotsalaiset naiset.

Ruotsin poliittinen kenttä mullistuu viikon kuluttua valtiopäivävaaleissa.

Ruotsidemokraattien jättipotti aiheuttaa Pohjanlahden takana sellaisen jytkyn, että kansankodin perustukset tutisevat.

Ruotsissa käydään juuri nyt keskustelua siitä, kuka kumma voi tukea ruotsidemokraatteja. Ennen vaaleja on vielä hiljaista, mutta luultavasti monet tulevat kaapeistaan ulos vaalituloksen varmistuttua.

Yksi yllättävä ruotsidemokraattien tukijaryhmä on jo paljastunut. Maahanmuuttoa vastustavaa puoluetta äänestävät monet maahanmuuttajat tai maahanmuuttajataustaiset.

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan islamia kritisoiva ruotsidemokraatit on etenkin lähialueelta ja Itä-Euroopasta muuttaneiden maahanmuuttajien suosiossa, siis esimerkiksi suomalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten.

Kun katsoo esimerkiksi puolueen ehdokaslistaa, ei voi olla huomaamatta lukuisia suomalaisia sukunimiä.

Lännen Median reportaasista Landskronasta selvisi myös, että syyrialaistaustainen mies aikoo antaa äänensä ruotsidemokraateille. Hän vastustaa turvattomuuden lisääntymistä ja vääränlaisten tapojen tuomista Ruotsiin.

Maahanmuuttajien äänestämispäätöksen syyt lienevät monenlaiset. Tärkein lienee toimeentulo.

Mitä enemmän maahanmuuttajia otetaan Ruotsiin kilpailemaan samoista työpaikoista, sitä vaikeampaa jo kotoutuneilla on.

Ruotsissa on hyvin jakautuneet työmarkkinat. Maahanmuuttajat saavat tehdä työt, jotka eivät kelpaa kantaruotsalaisille.

Toinen syy voi liittyä maahanmuuttaja-asuinalueiden turvattomuuteen. Alueilla asuvat tietävät itse parhaiten niiden ongelmat. Maahanmuuttajan oma asema yhteiskunnassa huononee, jos uudet tulijat eivät halua kotoutua.

Ruotsidemokraatit puhuvat yksinkertaista kieltä, jota maahanmuuttajat ymmärtävät.

Toki soppaan sekoittuu islam-vihaa, rasismia tai mitä tahansa. Nämä ilmiöt eivät kuitenkaan voi selittää 20 prosentin kannatusta Ruotsissa.

Se, että ruotsidemokraatteja äänestetään erityisen paljon juuri maahanmuuttajavaltaisissa kaupunginosissa, kielii myös maahanmuuttajien omista äänestyspäätöksistä.

Ruotsissa on tähän asti padottu ruotsidemokraatit poliittiseen eristykseen, eikä heidän kanssaan ole suostuttu neuvottelemaan.

Linja jatkuu vaalien jälkeen, mutta voi kysyä, onko se viisasta. Kannattaako Ruotsissa odottaa, että ruotsidemokraateista todella tulee ylivoimaisesti suurin puolue? Suurimmaksi se voi nousta jo ensi sunnuntaina.

Yksinkertaistava populismi mitataan parhaiten hallitusvastuulla. Suomessa perussuomalaiset natisi vallankahvassa kaksi vuotta, kunnes ratkesi.

Lisälukemista:

Linkki tutkimuksesta kertovaan ruotsinkieliseen artikkeliin (Expressen). https://www.expressen.se/nyheter/sd-stod-bland-invandrare-okar/

Iranilainen Nima jahtaa ruotsidemokraateille ääniä Malmössä (Expressen). https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/nima-fran-iran-jagar-roster-till-sverigedemokraterna-i-rosengard/

Kommentoi