Kolumni: Rakkaus rantoihin nostaa Vaasan arvoa

Meri osuu väistämättä matkailijan silmään Vaasassa. Kantavaasalaisille meri on itsestäänselvyys. Mereen kuuluu tietysti ranta, jota pohjalaistenkin suosimissa lomakohteissa kiertää usein vilkas bulevardi.

Kuinka mahtaa olla laita Vaasassa?

Rannat kuuluvat Vaasan vahvuuksiin, mutta vetonaulaksi niitä on turha tyrkyttää. Rantojen hyödyntäminen on puolitiessä. Sisäsataman rakentaminen on hyvä alku uudelle ajattelulle. Sisäsataman pitäisi olla valmiina elokuun lopussa, jolloin se saa luvan juhlistaa satavuotiasta Suomea. Homeisten siilojen purku sopii samaan yhteyteen.

Kun hyvin ideoidaan ja tarkasti toteutetaan, rannat voivat nostaa Vaasan keskusta-alueen uuteen kukoistukseen.

Kysymys kaupungin viihtyvyydestä ja rantojen hyödyntämisestä nousi keskiviikkona esiin myös Pohjalaisen, Ilkan ja Ylen kuntavaalipaneelissa.

Meri löytyy maailman houkuttavimpien kaupunkien vierestä. Ilman merta niitä on vaikea edes kuvitella.

Vai voisiko New York toimia ilman merta? Tai kiehtoisiko Sydney ilman merellisiä näkymiä ja rantoja? Näidenkin kaupunkien maailmankuulut monumentit sijaitsevat lisäksi rannoilla.

Mereen täytyy Vaasan luottaa ja hioa siitä vielä kirkkaampi jalokivi kaupunkilaisille ja Vaasassa vieraileville.

Työtä riittää rannoilla. Vaskiluodon rämettyminen osuu ulkopuolisen silmiin yhtenä kummallisimmista kysymyksistä. En tiedä toista suomalaista kaupunkia, jossa vastaavanlainen saari olisi jätetty oman onnensa nojaan.

Teollisuus ja satama-alue vaativat suojavyöhykkeensä, mutta iso osa Vaskiluodosta on täysin hyödyntämättä.

Kaupunkilaisille tärkeä lenkkireitti on olennainen osa vaasalaisten viihtyvyyttä. Sen kupeeseen voisi aivan hyvin rakentaa asuntoja, saaren erityislaatuisuutta kunnioittaen tietysti.

On vaikea kuvitella rumempaa ratkaisua kuin nyt käyttämättömänä ammottava Wasalandian huvipuistoalue tai ränsistynyt Fenno-hotelli. Nykytilasta ei voi kuin laittaa paremmaksi.

Mistä sytykkeet Vaasan elävöittämiseen lähtisivät? Kaupungin koneisto on iso ja perusteellinen. Pykälät tulevat kuntoon varmasti. Wasa Station -hanke osoittaa, että myös uutta ajattelua viriää. Virkamiehet ja poliitikot ovat niin usein framilla, että herkästi unohtuu, että ihmiset voivat tehdä myös itse. Monissa isommissa kaupungeissa parhaimmat ideat ja toteutukset lähtevät kaupunkilaisista itsestään.

Helsingissä Lapinlahden psykiatrisesta sairaalasta tuli Lapinlahden Lähde, joka markkinoi itseään mielen hyvinvoinnin keskuksena. Kaapelitehdas Helsingissä kukoistaa samanlaisesta ruohonjuuritason tekemisestä.

Pääkaupungissa koeteltu yhdistelmä voi olla bisnestä, designia, tiedettä ja taidetta. Tällaista touhua moitittiin vielä jokin aika sitten ituhippimeiningiksi. Nyt siitä on tullut rahanarvoista hipsteri-touhua, joka houkuttaa nuoria puoleensa. Heille Vaasa voi tarjota tulevaisuudessa paljon.

Kaupunkilaisista itsestään riippuu paljon. Vaasalaisten pitäisi jakaa rakkautta myös omalle kaupungille kotisohvan ja kesämökkinsä sijasta. Vaasa on liian upea kaupunki jätettäväksi unohduksiin. Siksi meren ja rantojen viehätys kannattaa ottaa tosissaan.

TONI VILJANMAA

Kommentoi