Kolumni: Opinnäytetöistä apua rakentamiseenkin

Olen tutustunut rakennusalan opinnäytetöihin tehdessäni niistä ammattilehteen esittelysarjaa.

Usein joutuu ihmettelemään opinnäytetöiden vaatimatonta tasoa, joka kuitenkin on riittänyt nuorelle ammattinimikkeen ja lopputodistuksen saamiseksi oppilaitoksesta. On vain koottu alan julkaisuista aihetta koskevia muutamia lauseita kokonaisuudeksi ja tehty hutera loppupäätelmä.

Vaikka rakentaminen on käytännönläheistä toimintaa ja tavoitteena työnjohdon tehtävät, opintojen päätteeksi pitäisi opiskelijan osoittaa kirjallinen kypsyytensäkin.

Ansiokkaistakin löytyy toki esimerkkejä.

Hienoa on, että opinnäytetöissä törmää myös huolellisiin selvityksiin ja poikkeuksellisen kypsiin analyyseihin, joista lopputuloksena on syntynyt seikkaperäisiä toimintaohjeita.

Onkin harmillista, että opinnäytetöitä ei tunneta eikä myöskään hyödynnetä. Niistä löytävät hyvää tietoa arkisten askareiden suoritukseen myös tee-se-itse -puuhaajat.

Yliopistotasoisista opinahjoista tiedeyliopistoksi julistautuneen Aallon diplomityöt enää harvoin antavat käytännön ongelmiin ratkaisuja ja Tampereen teknillinen yliopisto onkin ottanut kärkiaseman rakennustuotantoon ja –suunnitteluun johtavassa koulutuksessa.

Parasta antia rakennusongelmiin löytyy ammattikorkeakoulujen töistä. Niissä ei tavoitella aihevalinnoilla kuuta taivaalta, vaan käsitellään hyvin käytännönläheisiä ongelmia ja etsitään niihin ratkaisuja.

Otan tästä esimerkiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa viime vuonna tehdyn laadukkaan opinnäytetyön, joka liittyy pihasuunnitteluun.

Metsätalousinsinööri (AMK) Maija Isokääntä selvitti työssään Sievissä sijaitsevan vanhan talon pihan uusimista ja sen suunnitelmaa.

Opiskelijan ahkeruudella tehty työ löytyy kaikkien hyödynnettäväksi kuten amkkien muutkin opinnäytetyöt Theseus-verkkosivustolta. Googlaa: theseus pihasuunnitelma.

Isokääntä neuvoo ensimmäiseksi askeleeksi pihan nykykunnon selvittelyn. Jo siihen voi ottaa oppia opinnäytetyöstä, joka 45 sivullaan ohjaa yksityiskohtaisesti tee-se-itse -puutarhuria.

Vaikkapa näin: Pihasuunnittelussa kannattaa valita puutarhallensa teema ja ottaa huomioon myös eri vuodenaikojen vaihteluiden vaikutukset pihan maisemaan sekä lajien käyttäytymiseen ja ulkomuotoon. Myös vuodenaikojen tuomiin etuihin ja haasteisiin on varauduttava. Suomen vuodenaikojen suurin haaste kasvien kehittymiselle on talven yli selviäminen.

Kokeile ja googlaa myös vaikkapa ”theseus ulkomaalaus” tai ”theseus pientalo väliseinät”.

Löydät muihinkin ongelmiisi oivia, käytännönläheisiä vinkkejä ammattiohjaajien tukemina nuoruudeninnolla tehdyistä selvityksistä.

Risto Pesonen

Kesäteuvalainen ja pitkään rakennusalalla toiminut diplomi-insinööri

Kommentoi