Kolumni: Omantunnon tuskia ministerillä?

Puolustusministeri Jussi Niinistö ilmaisi poliitikoksi harvinaisen reippaasti oman mielipiteensä koskien peruskoulutetusta reservistä siviilipalvelukseen omaehtoisesti siirtyneitä reserviläisiä. Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaiset lienee edeltä käsin tarkan harkinnan jälkeen valittu ulostulon kehykseksi. Puhe, joka saisi varmasti näkyvyyttä!

Ministeri ei todennäköisesti ennen puhettaan lukenut kirjan ”Kuinka saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa” sivua 23? Tämä hänelle tunnustukseksi luettakoon!

Ministeri sai mitä tilasi! Arvostelijoita löytyi riittävästi, mutta enemmän taisi löytyä samanmielisiä!

Arvostelijat kaivoivat esille perustuslain ja muita lakipykäliä. Olenhan minäkin niitä samoja pykäliä aikoinaan joukko-osaston komentajana, kertausharjoitusten johtajana ja viimeksi kutsunnoista vastaavana sotilasläänin komentajana lukenut. Joskus lakimies vieressäni istuen, varmuuden vuoksi!

Kertausharjoituksista lykkäystä hakevien perustelut olivat tuolloin yleensä hyväksyttäviä, mutta heidän työnantajiensa lausunnot olivat joskus hämmästyttäviä. Ihmeellisimmät runoilut tarkistettiin.

Hyvänä lykkäyksen perusteluna mainittakoon suupohjalaisen bussifirman topakan rouvan puhelinsoitto: ”Hörry general! Du har inkallat alla mina chauförer! Sehän ei vaan onnistu!” Eikä onnistunutkaan. Päästiin toimivaan kompromissiin.

Kaikki bussikuskit olivat tästä episoodista piittaamatta reservissä nostoväkeen siirtymiseensä saakka. Osa heistä oli koulutettu Vaasan Rannikkopatteristossa yhdessätoista kuukaudessa yhdistelmäajoneuvon eli raskaan tykinvetäjän kuljettajiksi. Puolustusvoimille rahassakin laskettuina arvokkaita miehiä!

Marginaaliluvuissa tässä asiassa kuitenkin liikutaan. 700–1 000 miestä ”kirjastohommiin” per vuosi, ei liki 300 000 miehen reserviä kaada. Ei varsinkaan entisen Vaasan Sotilasläänin alueella, jossa kysymys sivunnee vuosittain vain muutamia reserviläisiä?

Käytäntö voi jättää hankalamman jäljen koulutetun yksikön yhtenäisyyteen. Vastikään uusittu järjestelmä kouluttaa saapumiserittäin määrätyt yksiköt, komppaniat ja patterit pakettina, joka siirretään reserviin yhtenä kokonaisuutena johtajineen ja miehineen.

Sama yksikkö, jossa miehet tuntevat toisensa jo varusmiesajalta kutsutaan sitten kertausharjoituksiin.

Vakavan paikan tullessa kertausharjoitettu yksikkö kutsutaan yhtenä kokonaisuutena palvelukseen. Miehet tuntevat johtajansa ja johtajat miehensä!

Samankaltainen koulutusjärjestelmä oli Ruotsissa käytössä vuosikymmeniä, kunnes poliittisella päätöksellä Ruotsin maavoimat käytännössä lakkautettiin ja 2–4 vuoden välein toimeenpannut kertausharjoitukset lopetettiin.

Nyt Ruotsissa eletään päätöksen aiheuttamaa ”krapulaa”! On helppo purkaa, mutta vie vuosia, jopa vuosikymmeniä rakentaa purettu kokonaisuus uudelleen.

Vaatii ministeriltä poliittista rohkeutta sohaista näyttävällä foorumilla havaittuun ei toivottavaan kehitykseen!

Ei tässä lakimuutoksia tarvittane, mutta asennemuokkaus ei olisi pahasta.

Jos demokraattisesti laadittu ja vahvistettu laki mahdollistaa puolustusministeriä kalvavat kiertotiet, on mieluimmin selvitettävä, mistä moinen käytäntö johtuu ja mistä syystä se on lähtenyt leviämään?

Myötätuulta puolustusministerille tärkeässä, mutta joskus epäkiitollisessa tehtävässä toivottaen!

ASKO KILPINEN
Prikaatinkenraali evp ja Vaasan sotilasläänin entinen komentaja

Kommentoi