Kolumni: Muuttunut pitkäperjantai

Kävin Vaasassa ostamassa pääsiäiseksi ruokia ja huomasin hämmästyksekseni, että isot kaupat ovat auki pitkänäperjantainakin aamuvarhaisesta iltamyöhään, ja samalla tavalla ne ovat avoinna ensimmäisen ja toisen pääsiäispäivän.

Tähän on siis päästy. Muistelin oman lapsuuteni pääsiäistenviettoa: silloin ei olisi tullut kuuloonkaan, että pitkänäperjantaina olisi kotoa lähdetty mihinkään.

Pitkänäperjantaina piti olla metelöimättä, sillä Kristus riippui silloin ristillä.

Kotini ei ollut mitenkään erityisen uskonnollinen, mutta vanhoja tapoja juhlapyhinä noudatettiin. Isoäitini ja varmasti äitinikin olisi kauhistunut, jos joku meistä olisi sanonut lähtevänsä pitkänäperjantaina kauppareissulle.

Nyt voi siis pitkänperjantain ja koko pääsiäisenkin viettää meluisassa marketissa. Kuinka tällainen muutos on saatu aikaan?

Kauppojen aukiolosta on päättänyt hallitus, jonka pääministerin kerrotaan olevan uskovainen. Siis vasta kun pääministeriksi on saatu uskovainen mies, kaupat on saatu auki myös pitkänäperjantaina.

Muutakin merkillistä hallitus on päättämässä. Vaikka kaikki asiantuntijat ovat kertoneet, että nelosoluen tuominen ruokatavarakauppoihin lisää aivan varmasti alkoholista aiheutuvia terveyshaittoja ja sosiaalisia ongelmia, perheväkivaltaa ja lasten kaltoinkohtelua, hallitus on sallimassa väkevän oluen myymisen ruokatavarakaupoissa.

On pakko uskoa pääministerin ajattelevan, että vain hänen kanssaan samoin ajattelevilla on pääsy iankaikkiseen elämään. Me muut menemme joka tapauksessa helvettiin. Siis on samantekevää, mennäänkö sinne olutpöhnässä vai selvin päin; joka tapauksessa helvettiin mennään.

Samanlaisen ajattelun tuloksena voidaan ymmärtää myös hallituksen rajut leikkaukset vähävaraisten toimeentulosta: pienimpien eläkkeiden alentaminen, opiskelijoiden tukien kiristäminen ja työttömyysturvan supistaminen samalla kun isoista tuloista on annettu verohelpotuksia.

Isoista tuloista voi ilman kateuden häivääkään myös sanoa, että suurituloisten palkat ovat viime vuosien aikana ryöstäytyneet käsittämättömiksi eikä niistä tarvitsisi mitään verohelpotuksia myöntää.

Niin toimissaan taitavaa herraa ei Suomeen vielä ole syntynyt, että hän tarvitsisi miljoonan vuosipalkan ja sen päälle vielä miljoonien eurojen bonukset.

Hallituksessa on leikkauksia päätettäessä varmaan muistettu, mitä Jeesus sanoi Juudas Iskariotille. Tämä moitiskeli Mariaa, joka voiteli Jeesuksen jalat kallisarvoisella nardusvoiteella. Juudas Iskariotin mielestä voide olisi voitu myydä kolmella sadalla denarilla ja jakaa rahat köyhille.

Jeesus sanoi Juudakselle: – Köyhät teillä on aina keskuudessanne.

Hallituksen päätökset perustuvat siis raamatunlauseeseen: köyhät teillä on aina keskuudessanne.

Hallituksen päätöksiä seuratessa on pakko ajatella, että köyhiä on tulevaisuudessa keskuudessamme vielä monena pääsiäisenä.

Kirjailija

Kommentoi