Kolumni: Kaksipa gurua Kokkolasta

Kirjoitin jokin aikaa sitten vaikeuksista, joita meille aiheutui, kun nettioperaattori päätti, että tiedonsiirto alkaa tapahtua televisiokaapelia pitkin puhelinkaapelin sijaan.

Koska kovin moni ihminen on tarttunut kesäpaidan hihaani ja valitellut samantapaisia ongelmia, haluan kertoa, että asiat saatiin kuntoon, mutta ei aivan helposti.

Pari päivää sen jälkeen, kun juttuni oli ollut Pohjalaisessa, minulle soitettiin operaattorin ongelmanratkaisuyksiköstä Kokkolasta ja ehdotettiin, että heidän tietokonegurunsa tulisi meille panemaan asiat kuntoon: meidän ei olisikaan pakko ottaa käyttöön televisiokaapelia tiedonsiirtoon, meille tuotaisiin uusi modeemi, joka asennetaan vanhaan tapaan puhelinkaapeliin. Näin sovittiin.

Seuraavana aamuna pihamme ajoi auto, josta nousi viehättävä nainen ja partainen mies. Nainen oli asiakassuhdepäällikkö ja mies tietokoneguru. Selviteltiin tilannetta hetki, ja sitten menin gurun kanssa asentamaan uutta modeemia.

Asentaminen ei ollut aivan helppo juttu taitavalle asiantuntijallekaan; kesti toista tuntia ennen kuin yhteys alkoi toimia.

Sitten selvisi, että uudella modeemilla ei saataisi yhteyttä saunakamariin, johon aikoinaan oli vedetty kaapeli vieraiden tietokoneita varten. Guru ratkaisi ongelman asentamalla vanhan modeemimme saunakamariin; siitä säteilisi langaton yhteys vaikka lauteille.

Kaikki tuntui nyt olevan kunnossa ja operaattorin edustajat poistuivat kiitostemme saattelemina. Kerroimme kyllä, että koko sotkua ei olisi syntynyt, jos operaattori olisi alun perin kysynyt meiltä, tarvitsemmeko uudenlaisen kaapeliyhteyden.

Aamulla meitä odotti kuitenkin yllätys: vain minun tietokoneellani sai yhteyden verkkoon. Vaimoni tietokone ilmoitti, että yhteyttä internetiin ei ollut.

Ei muuta kuin soittamaan Kokkolaan. Meillä käynyt tietokoneguru alkoi tutkia asiaa. Hän puhui tunnin puhelimessa vaimoni kanssa, mutta ei pystynyt selvittämään vikaa; hänen taitonsa eivät riittäneet, mutta hän lupasi, että vaimolleni soittaisi iltapäivällä paras guru, joka operaattorilta Kokkolasta löytyi.

Uusi guru soitti, ja selvitti vaimoni kanssa vikaa puhelimessa tunnin ja neljäkymmentäviisi minuuttia; välillä hän otti vaimoni tietokoneen haltuunsa ja käytteli sitä itse.

Guru joutui monta kertaa sanomaan, ettei kerta kaikkiaan ymmärrä, miksi vaimoni tietokone ei suostu yhdistämään verkkoon. Lopulta hän oivalsi, että tietokone nappasi jostakin syystä saunakamarissa olevan modeemin hallintasivujen ositteen käyttöönsä ja yritti sillä tunkeutua uuden modeemin verkkoon. Tai jotenkin niin. Guru sai nyt asiat kuntoon, ja yhteydet toimivat.

Koko operaatio vaati ajon Kokkolasta Molpeen ja takaisin, tunnin työn Molpessa ja kolmisen tuntia puhelintyöskentelyä. Kaikki tämä olisi voitu välttää, jos meiltä olisi kysytty, haluammeko, että yhteys vaihtuu puhelinkaapelista televisiokaapeliin.

Kuulimme, että asia on nyt otettu operaattorin taholla sisäiseen keskusteluun. Toivottavasti sen tuloksena asiakkailta aletaan kysyä, mitä he haluavat.

Antti Tuuri

Kirjailija

Kommentoi