Hyvä tuki nuorille pelaajille

KOLUMNI

Kesällä muutin Tanskaan nykyiseen seurajoukkueeseeni FC Midtjyllandiin. Ensimmäiset ajatukseni, kun kuulin FC Midtjyllandin kiinnostuksesta, oli että heillä on hyvä junioriakatemia. Sellaisen kuvan FC Midtjylland on itsestään luonut. He ovat hyviä kasvattamaan nuoria pelaajia.

Olen, totta kai, liian vanha pelaamaan missään akatemiassa, mutta kiinnostuin heidän systeemistään, jolla he kehittävät nuoresta lupaavasta pelaajasta ammattilaisen.

Akatemia on jalkapallomaailmassa jonkinlainen silta juoniori- ja seniorijalkapallon välillä. Akatemia koostuu lupaavista teini-ikäisistä pelaajista, joiden isoin haave on, että jonain päivänä saisi kutsua itseään ammattilaiseksi.

Konseptina jalkapalloakatemia on paljon muutakin kuin jalkapalloa.

Akatemian tarkoitus on kehittää yksilöitä pelillisesti mutta myös henkisesti, jotta pelaajalla on tukeva perusta tulevaisuutta varten. Se täytyy kuitenkin muistaa, ettei kaikista akatemiapelaajista tule ammattilaisia.

Itse olin Englannin Southampton FC:n akatemiassa vuodet 2003-2006. Asuin 20 muun lupaavan nuoren kanssa. Pelaajat tulivat eri puolilta Eurooppaa, ja kaikki olivat saanet mahdollisuuden panostaa täysipäiväisesti jalkapalloon.

16-vuotiaana päiväni alkoivat sillä, että kello 8 meidät vietiin minibusseilla harjoituskeskukselle. Kello 16 samat minibussit veivät meidät kotiin. Siinä ajassa olimme jalkapallon lisäksi tehneet voimaharjoituksia, käyneet joukkuekokouksissa ja fysioterapiassa, syöneet, pesseet A-joukkueen pelaajien sekä valmentajien kengät, siivonneet sosiaaliset tilat, keskustelleet valmentajien ja johtajien kanssa jne.

Kerran viikossa minibussit veivät meidät lähimpään kouluun. Silloin oli ohjelmassa kaikkea muuta kuin jalkapalloa. Ei ehkä niitä elämän parhaita päiviä, mutta kuitenkin erittäin tärkeitä.

Jalkapallossa juutut helposti omaan kuplaasi, varsinkin siinä iässä missä me olimme. On erittäin tärkeää, että ei unohda ”oikeaa” elämää. Ettei unohda millaisen mahdollisuuden on saanut.

Itse opiskelin espanjaa ja luin Sports Managementia muiden oppilaiden kanssa, joista tuli hyviä ystäviä. Ei mennyt päivääkään, etteivät he sanoneet kuinka kateellisia olivat meille.

Tänään, kymmenen vuotta myöhemmin, jotkut meistä pelaavat hienoissa seuroissa: Arsenal, Swansea, Liverpool, Real Madrid jne. Jotkut pelaavat alemmalla sarjatasolla ja jotkut tekevät työkseen jotain ihan muuta.

FC Midtjyllandin akatemiassa laitetaan yksilö keskipisteeseen, koska näin voidaan kehittää pelaajien eri ominaisuuksia eri tavalla ja samalla kehittää yksilön henkistä puolta.

Akatemiakausien jälkeen seura on tehnyt kaikkensa kehittääkseen nuoria jalkapalloilijoina ja ihmisinä, vaikka heistä ei tulisikaan ammattilaisia. Elämän arvoja, sosiaalista osaamista, koulutusta ja kykyä työskennellä ryhmässä, joukkuepelaaja yksilön sijaan, empatiaa itsekkyyden sijaan. Kaikkiin näihin panostetaan Midtjyllandissa.

FC Midtjyllandissa sanotaan, että jos akatemian käynyt valitsee uran puuseppänä, opettajana, yrittäjänä ja onnistuu hyvin alallaan, he ovat onnistuneet ja seura voi olla ylpeä hänestä.

Noin 50 % FC Midtjyllandin edustusjoukkueen pelaajista tulee seuran akatemiasta. Tämä akatemiamalli näyttää toimivan.

TIM SPARV

Kirjoittaja on Oravaisista lähtöisin oleva jalkapalloilija, joka pelaa ammatikseen Tanskassa

Kommentoi