Tuulilasista kehittyy autoilijan tietokeskus

Tuulilasin hyvä kunto ja kirkkaus on yksi auton tärkeimpiä turvallisuusominaisuuksia. Tuulilasista on myös hyvää vauhtia kehittymässä varsinainen autoilijan tietokeskus.

Tuulilasiin heijastetaan jo nyt avustavaa tietoa perinteisen HUD-näytön (head-up display) avulla. Kuljettaja saa kolmiulotteisena esimerkiksi nopeus- ja etäisyystiedot suoraan silmien eteen.

Jatkossa eri sensoreiden, tunnistimien ja paikannuksen keräämä tieto välitetään niin ikään tuulilasin kautta.

Esimerkiksi kulman takaa lähestyvästä autosta voidaan varoittaa jo ennen kuin se on kuljettajan näkökentässä. Tuulilasiin integroidaan jo nyt sensoreita ja kameroita, joiden havainto- ja reaktiokykyyn perustuvat esimerkiksi nopeasti yleistyvät hätäjarrutusjärjestelmät.

Tuulilasista kannattaa pitää huolta, sillä se on tärkeä osa ajoneuvon kantavaa korirakennetta. Kiveniskemät voi peittää teipinpalalla ja korjauttaa ennen kuin iskemä alkaa levitä. Haljennut lasi on hyvä vaihtaa heti tai viimeistään ennen auton vuosikatsastusta.

Keväällä aurinko paistaa matalalta ja aiheuttaa tuulilasiin häikäisyä ja heijastuksia, varsinkin jos lasi on hyvin naarmuinen ja kulunut. Huonossa kunnossa olevat tuulilasinpyyhkijät naarmuttavat lasin pintaa entisestään.

Autoalan insinööriopiskelijat tekevät autoilijoille ilmaisia tuulilasin kuntotarkistuksia pääsiäisviikonlopun liikenteessä ABC-asemilla Hämeenlinnassa, Turussa, Seinäjoella ja Oulussa.

KARI PITKÄNEN

Juttu on julkaistu 17.2.

KommentoiTuoreimmat teemat