Tulos ilahdutti Lotta Alhonnoroa

VAASA

– Kyllä tämä tulos oli hieno ja antaa uskoa tulevaisuuteen niin Suomelle kuin koko Euroopalle, kertoo vaasalainen Vaasan yliopiston hävikkitutkija Lotta Alhonnoro melkoisen puhesorinan päälle.

Hän osallistui vihreiden valtakunnalliseen vaalijuhlaa Helsingin Tavastialla ja voi uskoa, että tunnelma oli korkealla.

Alhonnoro oli vihreiden omassa kisassa pitkään yhdestoista, mikä lähtökohdat huomioiden on loistava saavutus. Hänen äänimääränsä oli, kun laskettu oli 99,9 prosenttia äänistä, kaikkiaan 4 721 ääntä.

– Olemme nyt kolmanneksi suurin puolue ja tuo brexit-paikka saattaa tulla sitten vielä meille. Parempaa tulosta ei olisi voinut toivoa, hän kertoi.

Vihreät nostivat maassa ääniosuutensa 16 prosenttiin, joka on hyvä tulos verrattuna vaikka eduskuntavaalien 11,5 prosenttiin tai viisi vuotta sitten pidettyjen eurovaalien 9,3 prosenttiin.

Vihreillä meni läpi kaksi politiikan veteraania, europarlamentaarikko Heidi Hautala ja ex-puoluejohtaja Ville Niinistö

Kokoomuksessa kaikki läpimenijät olivat nykyisiä europarlamentaarikkoja. Muissakin puolueissa oikeastaan kaikki valitut olivat valtakunnallisesti tunnettuja.

Maakunnista ehdokkaiden on vaikea Brysseliin päästä, mutta valtakunnallisissa vaaleissa ehdokkaita pitää olla laajasti.

Vihreiden kansanedustajaryhmässä on kolme miestä ja 17 naista, mutta ehdokkaiksi oli otettu kahdeksan miestä ja 12 naista.

Eduskuntavaaleissa Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireistä valittiin 11 kansanedustajaa ja koko muusta maasta siis yhdeksän. Eurovaaliehdokkaiden joukossa kahdeksan ehdokasta oli pääkaupunkiseudulta ja loput muualta.

– Vaalikentällä aisti kyllä selvästi niin meissä kampanjaväessä kuin äänestäjissäkin vaaliväsymystä, mutta kyllä täytyy olla nöyrä ja tyytyväinen omaan äänimäärään, hän sanoi.

Alhonnoro oli Vaasan vaalipiirissä eduskuntavaaleissa vihreiden ykkönen. Puoluehallitus oli tosin asettanut hänet ehdokkaaksi jo ennen eduskuntavaaleja.

Nuorella tutkijakoulutettavalla on vetoa kentällä, sillä Pohjanmaa ei ole vihreille parasta mahdollista kannatusaluetta.

Puolueen ääniosuus oli nyt vaalipiirissä kaikkien aikoja paras, eli 5,3 prosenttia. Vaasassa vihreät keräsivät 7,9 prosenttia ja Alhonnoron äänimäärä oli 376.

– Minulla on pieni lapsi kotona, joten valtakunnallinen kampanja jäi vaatimattomaksi, siksikin tämä tuntuu niin hienolta. Kyllä vihreät Vaasassa ja muuallakin piirissä menevät koko ajan eteenpäin. Henkilökohtainen tulos antaa kyllä voimia ja kannustaa jatkamaan politiikan parissa, Alhonnoro sanoo ja vaikuttaa innostuneelta.

Vaali-illan aikana Euroopan kokoanistulos oli vielä jonkin verran epäselvä, mutta Saksassa vihreiden valtava eteenpäinmeno ja oikeistopopulistien vaatimaton noin 11 prosentin kannatus ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin liikkeen menestys eivät jääneet huomioitta Tavastialla.

– Saksassa varsinkin alle 40-vuotiaiden saksalaisten vihreille antama valtava tuki luo kyllä koko Euroopalle sellaista tulevaisuutta, että ilmaston puolesta tulevaisuudessa tehdään todella paljon, Alhonnoro uskoo.

Eurovaalit ja eduskuntavaalit poikkeavat selvästi siinä, että äänestysvilkkaus on erilainen. Viime eduskuntavaaleissa päästiin 72 prosenttiin, nyt eurovaaleissa ylitettiin 40 prosenttia.

Puolueiden menestystä mitataan niin ääniosuuksina kuin äänimäärinä. Ääniosuus jää elämään, kun muistellaan puolueen menestystä. Merkittävä vertauskohta on tietysti mihin vaaleihin tulosta verrataan. Kukin saa valita mieleisensä näkökulman.

Kommentoi


Tuoreimmat teemat