Suolaisen lounaspuuron juju on runsaissa päällisissä

Puuro taipuu tuhdiksi lounaaksi, kun päällä on paistettua pinaattia tai pekonia. Peruskaurapuuro tuunataan suolaiseksi parmesaanilla ja kasvisliemellä.

Pekoni tai paahdettu kurpitsa ei kuulosta yhtään hullummalta parilta kaurapuurolle, kun puuro keitetään kasvisliemeen ja sekaan raastetaan maukasta juustoa. Suolainen lounaspuuro muistuttaakin risottoa.

Kokeile lisäksi keittää puuropohja kvinoasta, polentasta tai ohrahiutaleista. Makua voi vaihdella myös käyttämällä veden tai maidon sijaan erilaisia kasvipohjaisia maitojuomia tai vaikkapa kanalientä.

Suolainen puuro sopii tarjottavaksi myös brunssille. Keitä reilu kattilallinen puuroa ja asettele täytteet pieniin kulhoihin ja puurobaari on valmis.

Jokainen ruokailija voi kerätä puuronsa päälle sopivat lisukkeet. Näiden reseptien lisäksi tarjolle voi laittaa myös siemeniä, pähkinöitä, ituja, aurinkokuivattuja tomaatteja sekä tuoreita yrttejä.

Ohjeet ovat kahdelle.

Kaurapuuro

2 dl kaurahiutaleita

5 dl vettä

Hyppysellinen suolaa

1 ½ tl kasvisliemijauhetta

½ dl raastettua parmesaania

Laita kaurahiutaleet ja vesi kattilaan. Lisää suola ja kasvisliemijauhe. Hauduta kypsäksi 10 minuuttia. Sekoita joukkoon parmesaaniraaste.

Spelttipuuro

5 dl vettä

2 dl spelttivehnähiutaleita

hyppysellinen suolaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

1 rkl voita

1 dl raastettua gouda-juustoa

Kuumenna vesi, vispilöi hiutaleet sekaan. Lisää suola. Hauduta kypsäksi 15 minuuttia. Sekoita joukkoon tuorejuusto, voi ja goudaraaste.

Paahdettu kurpitsa, mustapapu, feta ja uppomuna

½ myskikurpitsa

1½ rkl oliiviöljyä

2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia

suolaa

mustapippuria

Uppomunat:

oliiviöljyä

2 munaa

Lisäksi:

1 avokado viipaleina

1/2 prk (285 g) mustapapuja

50 g fetaa murusteltuna

lehtipersiljaa hienonnettuna

Leikkaa kurpitsa lohkoiksi, poista kuoret ja siemenet. Kuutioi kurpitsa ja levitä kuutiot leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskottele päälle oliiviöljyä, mausta timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Paahda 200 asteessa noin 20–25 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä.

Leikkaa kelmusta noin 30 x 30 cm palanen. Aseta se löyhästi kahvikupin päälle niin, että keskelle jää pieni kolo. Sivele koloon oliiviöljyä ja riko muna koloon. Tee kelmuun varovaisesti solmu niin, että muna jää sisälle pussiin. Laita pussi kattilaan juuri ja juuri kiehuvaan veteen kypsymään. Keitä 3–4 minuuttia. Nosta pussi vedestä.

Annostele puurokulhoihin kurpitsakuutioita, viipaloitu avokado, valutettuja mustapappuja, fetaa sekä lehtipersiljaa. Leikkaa munan kelmupussi varovasti auki ja kumoa muna annoksen päälle.

Pekonia, cheddaria ja paistettua munaa

Hunaja-pekoni:

6 siivua pekonia

2 rkl vaahterasiirappia

Paistetut munat:

½ rkl voita

2 munaa

suolaa

mustapippuria

Lisäksi:

60 g cheddarjuustoa raastettuna

ruohosipulia hienonnettuna

Levitä pekonisiivut uuniritilälle ja sivele vaahterasiirapilla. Laita ritilä uuniin ja aseta sen alapuolelle leivinpaperilla päällystetty uunipelti, jonne pekonin rasva tippuu. Paista siivuja 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Varo polttamasta pekoneita. Valmiit pekonit ovat rapeita ja saaneet väriä. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa silpuksi.

Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Riko muna pannulle ja pienennä lämpöä. Odota, että munan reunat hyytyvät hieman ja lisää toinen muna. Anna munien kypsyä miedolla lämmöllä, kunnes valkuainen on hyytynyt. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Jaa puuro lautasille. Ripottele päälle cheddar-raaste, pekoni sekä ruohosipuli. Viimeistele paistetulla munalla.

Pinaattia, herneitä ja parmesaania

Pinaatti-hernepaistos:

125 g pinaattia

1 salottisipuli

2 valkosipulinkynttä

1 rkl oliiviöljyä

1 rkl voita

100 g pakasteherneitä

½ dl vettä

suolaa

mustapippuria

Lisäksi:

parmesaanilastuja

mintunlehtiä

Huuhtele pinaatit. Hienonna salottisipuli sekä valkosipuli. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä ja voissa paistinpannulla muutama minuutti.

Lisää pannulle jäiset herneet sekä vesi. Anna hautua kannen alla 5 minuuttia, kunnes herneet ovat pehmenneet. Lisää pinaatti, mausta suolalla ja pippurilla. Paista seosta vielä noin minuutti, kunnes pinaatti on hieman pehmennyt.

Jaa paistettu pinaatti puuron päälle. Vuole päälle parmesaanilastuja ja revi mintunlehtiä.

Karamellisoitu sipuli, vuohenjuusto ja lehtikaali

Karamellisoidut sipulit:

2 isoa sipulia

1 rkl voita

1 rkl balsamiviinietikkaa

1 rkl sokeria

½ tl suolaa

mustapippuria

Paistettu lehtikaali:

3 ruotia lehtikaalia

2 valkosipulinkynttä

1 rkl voita

1 rkl oliiviöljyä

1 tl sitruunamehua

suolaa

mustapippuria

Lisäksi:

100 g vuohenjuustoa kiekkoina

Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Kuumenna voi pannulla ja paista sipuleita 15 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja saavat väriä. Lisää balsamiviinietikka ja sokeri. Paista vielä pari minuuttia. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Huuhtele lehtikaalit, leikkaa kova ruoti pois ja suikaloi lehdet. Hienonna valkosipulinkynnet. Lämmitä voi ja oliiviöljy pannulla. Lisää valkosipuli ja paista miedolla lämmöllä muutama minuutti. Älä polta valkosipulia. Lisää lehtikaali ja paista pari minuuttia, kunnes lehtikaali on hieman pehmennyt. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla.

Annostele puuro lautasille. Jaa päälle karamellisoitu sipuli ja lehtikaali. Viimeistele vuohenjuustokiekoilla.

TEKSTI JA KUVAT ELINA YLITERVO

Juttu on julkaistu lehdessä 24.2.

Kommentoi