Some toi nykypäivän häihin jotain lisää

Suvi ja Teemu Honkanen istuvat olohuoneessaan ja katsovat Instagramista kuvia parin vuoden takaisista häistään. Niitä on paljon, sillä Honkaset halusivat järjestää oikein kunnon some-häät.

Vieraita houkuteltiin ottamaan ja jakamaan kuvia itsestään, toisistaan ja juhlaparista muun muassa selfieseinän avulla. Lisäksi tapahtumalle oli luotu oma hashtag eli tunniste, jonka kautta vieraiden Instagramissa jakamia kuvia pystyttiin kokoamaan ja heijastamaan juhlapaikan seinälle pystytetyltä valkokankaalta.

– Jokainen vieras laitettiin menemään kuvausseinän kautta, jossa valokuvaaja otti heistä kuvan. He saivat palkkioksi kuvan ottamisesta drinkkilippuja. Se oli tapa varmistaa, että meille jäi jokaisesta vieraasta kuva, kertoo Suvi Honkanen.

Hänen mukaansa runsaista kuvista ja niiden jakamisesta reaaliajassa someen ei ollut juhlien tunnelmalle haittaa.

– Vaikka kuvia otettiin paljon, eivät ihmiset vain tuijottaneet kännyköitään pöydissä. Kun kuvat oli otettu, ihmiset keskittyivät seurusteluun ja juhlien ohjelman seuraamiseen.

Kolmikymppisten Honkasten ystäväpiirin muissakin häissä on käytetty kuvausseiniä ja hashtageja. Heillä itsellään hashtagit olivat käytössä jo polttareissa.

– Kieltämättä niissä voi tietysti olla riskinä, että joku innostuu hiprakassa julkaisemaan jotain vähemmän edustavaa materiaalia. Mutta meillä ei ollut mitään ongelmaa, kukaan ei julkaissut mitään epätoivottua. Luotan kavereihini, että he miettivät vähän, mitä sinne laittavat.

Ihan kaikki eivät suhtaudu juhlissa kuvaamiseen ja kuvien jakamiseen yhtä avoimesti. Esimerkiksi Marttaliitto on pohtinut asiaa koulutuksissaan näin kesän juhlien kynnyksellä.

Liiton kehittämispäällikön Arja Hopsu-Neuvosen mukaan kännyköiden ja etenkin niissä olevien hyvien kameroiden tulo on siirtänyt hektisyyden arjesta myös juhliin, kun haluamme kuvata kaiken ja jakaa kuvat nopeasti sosiaalisessa mediassa.

– Useimmat omista, pikaisesti ottamistani kuvista eivät kuitenkaan ole lainkaan onnistuneita. Siinä tulee vain sählättyä, eikä lopputulos olekaan hyvä. Vaikka yrittää ottaa kuvan pikaisesti ja häiritsemättä, kuitenkin siitä tulee helposti härdelli.

Hän muistuttaa, että juhlat ovat ainutkertaisia tilaisuuksia, joissa soisi keskityttävän itse juhlan aiheeseen ja paikalla oleviin ihmisiin.

– Minusta juhlissa olisi hyvä olla sama käytäntö kuin teatteriesityksissä tai konserteissa: kännykät äänettömälle. Ja isäntä tai emäntä voi sanoa toivottaessaan vieraat tervetulleiksi, että juhlissa on yhteinen kuvaushetki. Eli varattaisiin vain yksi, kaikille yhteinen kuvaushetki, jolloin saadaan sopivia ryhmäkuvia.

Hänen mukaansa se voi rauhoittaa ja rentouttaa juhlien ilmapiiriä.

– Useinhan me olemme varuillamme, jos joku kuvaa. Mietityttää, onko suuni mutrullaan, kun syön voileipäkakkua samalla, kun minua kuvataan. Sen sijaan voitaisiin elää tässä ja nyt, ja tallentaa niitä kuvia sinne omaan mieleen, Hopsu-Neuvonen pohtii.

Tapaseuran varapuheenjohtaja Risto Rasku on Hopsu-Neuvosen kanssa samoilla linjoilla. Hän näkisi mielellään kännyköiden pysyvän taskuissa etenkin perhejuhlissa.

– Yletön kännykän käyttö on erittäin ärsyttävää ja hyvin tavallista. Kyllä sitä vanhanaikaista seurustelua pitäisi vielä sen verran osata, että voidaan puhua ilman kännykkää, Rasku sanoo.

Hänen mukaansa juhlan järjestäjä voi halutessaan vieraita kutsuessaan tuoda esiin, kuinka haluaa juhlissa toimittavan.

– Aika hämmästyneitä varmaan ollaan, jos kutsussa sanotaan, että jätä kännykkä kotiin. Mutta olisihan se varmaan ihan piristävää sanoa, että meillä ei sitten kännyköitä käytetä – valmistautukaa seurustelemaan niin kuin ennen vanhaan, Rasku pohtii.

Hänen mielestään kännyköiden käytölle juhlissa olisi hyvä luoda normisto.

– Itsekin olen Facebookissa aika paljon, mutta ehdottomasti se on mennyt liiallisuuksiin. Pitäisi löytää kultainen keskitie. On niin tylsää katsoa, kun ihmiset eivät puhu eivätkä pukahda, vaan vain näpräävät kännyköitään.

Voiko yksityisjuhlissa otettuja henkilökuvia julkaista sosiaalisessa mediassa edes rajatulle joukolle kysymättä kuvien kohteelta lupaa?

– Useinhan niin tehdään, mutta pitää muistaa kuvattavan yksityisyydensuoja. Jos julkaistaan jotain sellaista, mistä ihmisen voi tunnistaa, häneltä on kysyttävä suostumus. Osa ihmisistä ei missään tapauksessa halua omia kuviaan tai vaikkapa sijaintitietoaan julkisuuteen. Toisille se on taas ihan arkinen asia, Rasku toteaa.

– Lupa täytyy kysyä, ja lapsien kuvaamisessa täytyy olla vieläkin tarkempana. Monet vanhemmat ovat aika ehdottomia sen suhteen, ettei heidän lapsiensa kuvia saa julkaista missään. Sitä täytyy kunnioittaa, Hopsu-Neuvonen vastaa.

Entäpä jos juhlakalu itse on hyvin tarkkana vaikkapa siitä, mistä kulmasta ja miten hänet kuvataan? Kymmeniä kännykkäkuvaajia on vaikea hallita.

– Silloin juhlien järjestäjä voi ohjeistaa, että ennalta sovittu kuvaaja ottaa hänestä hyvät kuvat. Ne voidaan julkaista jälkikäteen kuvattavan käytyä ne läpi, jossain, mistä muut voivat halutessaan siirtää kuvat omiin arkistoihinsa. Tällaista voi ainakin yrittää, Rasku ehdottaa.

Voivatko vieraat suuttua kuvaamista ja kännykän käyttöä koskevista rajoituksista?

– Ainahan joku voi tietysti suuttua, vaikkei pitäisi. Tottakai isäntäväki määrää, mitä juhlissa tehdään ja miten siellä käyttäydytään – ihan yhtä lailla kännyköiden kuin vaikkapa alkoholijuomien kanssa, Rasku toteaa.

Kuinka pyynnön voi ilmaista kohteliaasti?

– Juhlan järjestäjän tahto pitäisi ilmaista ystävällisesti, mutta selkeästi. Se on kohtelias tapa tuoda asia esille. Asiaa voi lähestyä myös huumorin kautta. Pienemmässä piirissä voidaan hyvin sopia, että kerätään ja vaikka kuvataan kaikki kännykät, jotka vierailla on. Sehän voi olla ihan hauska juttu, Hopsu-Neuvonen ehdottaa.

RIIKKA HAPPONEN

Juttu on julkaistu 1.5.2017

Kommentoi