Ruskeiden vesien kultakimpale – katso, kuinka käsittelet kuhan ruodottomaksi

Vapaa-ajankalastaja Mika Soramäki pyytää omat kuhansa Vanajavedestä. Lue, miksi kalastajia odottavat kissanpäivät viiden vuoden kuluttua.

Vapaa-ajankalastaja Mika Soramäki kalastaa normaalisti meloen kajakilla. Nyt lainassa on työnantajan, Hämeen ammattikorkeakoulun, moottorivene, sillä vieraita ei kalastuskajakkiin mahdu.

Vanajavesi tunnetaan hyvästä kuhakannastaan. Kun järvivedet ovat lämpimiä, kuhaa nousee uistellessa hyvin.

Soramäelle kalastus on intohimo. Hän tietää, missä kuha liikkuu ja millä vieheellä kalaa kannattaa pyytää.

– Tärkeää on, että vaappu ui nyt mahdollisimman pinnassa, kun vesi on lämmintä.

Kalapaikka-sivusto opastaa hyville apajille

Soramäki työstää parhaillaan Hämeen kalapaikka -sivustoa. Idea on, että sivustolta voisi katsoa hyviä kalastuspaikkoja. Näin sellaisetkin, jotka eivät kalasta usein, pääsisivät kiinni lajiin.

Soramäki tietää Vanajan reitin kalapaikat.

– Tässä on sitä hot spottia, hän sanoo.

Ei mene aikaakaan, kun kala nappaa kiinni.

– Onko se luupää vai kuha, Soramäki pohtii kelatessaan siima sisään.

Kuhahan se siellä, mutta alamittainen. Kokenein ottein kala nousee veneeseen. Soramäki irrottaa vieheen ja päästää kalan takaisin veteen.

– Ei sitä heitetä järveen vaan päästetään nätisti veden rajasta uimaan. Tärkeää olisi, että kuhakanta voisi hyvin, eikä alamittaisia kalastettaisi.

Pian on taas kala kiinni. Tällä kertaa se on reilun kokoinen. Soramäki ohjeistaa, että kala pitää kolkata heti terävällä iskulla päälakeen. Sitten se verestetään, jotta liha ei tummu, ja pannaan jäihin kylmälaukkuun ja perataan kotona.

Lämmin kesä tekee kalakannalle nannaa

Lämpimien vesien kalat, kuten kuha ja ahven, hyötyvät tämän kesän lämpimistä säistä. Se näkyy viiden vuoden kuluttua, kun tämän kesän poikaset ovat pyyntikokoisia vonkaleita.

– Silloin kalastajilla on kissanpäivät, sanoo vapaa-ajan kalastaja Mika Soramäki.

Kun on lämmintä, lämpimien vesien kalat kasvavat hyvin. Se tarkoittaa myös sitä, että uhkia on vähemmän.

Soramäkeä harmittaa, että kuhan alamitta on monissa vesissä liian pieni. Kuhakanta voisi paremmin, jos kalat ehtisivät kasvaa sukukypsiksi ja kutea.

Soramäen mukaan esimerkiksi Vanajavedestä pyydetystä kuhasta valtaosa ei ole ehtinyt jatkaa sukuaan kertaakaan ennen saaliksi joutumistaan.

Vanajaveden reitillä kuhan alamitta on 45 senttimetriä. Valtakunnallinen kuhan alamitta on 42 senttimetriä.

Kuha viihtyy erityisesti runsasravinteisissa tai ruskeavetisissä järvissä. Normaalisti kuha makaa pohjassa. Vesien lämmetessä ne kuitenkin nousevat pintaan saalistamaan. Tällöin monesti paras tekniikka kalastaa on uistelu. Muuten kuhaa kalastetaan jigaamalla ja pilkkimällä sekä verkoilla.

Katso video

Näin käsittelet kuhan

KommentoiTuoreimmat teemat