Raparperi on alkukesän kuningatar

Nyt on aika nauttia puutarhojen ylväästä villikosta raparperista. Kokeile makeiden lisäksi myös suolaisia reseptejä.

Raparperi puskee vartta puutarhan ensimmäisten kasvien joukossa ja innostuessaan tuottaa satoa niin, että hyvät reseptit ovat tarpeen.

Raparperi maistuu raakana kirpeän hapokkaalta, mutta sokerin kanssa kypsennettynä siitä tulee viettelevän makoisaa. Se nauttii myös monien mausteiden kuten inkiväärin ja kardemumman seurasta.

Raparperimehu, -kiisseli ja erilaiset kakut ja piirakat ovat klassisia käyttökohteita, mutta kasvis passaa hienosti myös suolaisiin resepteihin. Persialainen lihapata on maukas esimerkki raparperin monikäyttöisyydestä. Naudan voi reseptissä hyvin korvata myös lampaanlihalla.

Raparperikana on saanut innoituksensa parin vuoden takaisesta somehitistä eli pekoniin käärityistä, grillatuista raparperinvarsista. Tutumpi makupari mansikka ja raparperi löytyvät samalta lautaselta, kun grillatun kanan kanssa tarjoillaan mansikoin ja basilikanlehdin ryyditettyä couscousia.

Ruis-raparperikeitto on hieno versio perinteisestä raparperikiisselistä naapurimaastamme Virosta. Ruis tuo keittoon upean paahteisen vivahteen samalla kun se suurustaa keiton miellyttävän paksuiseksi.

Piimäpohjainen raparperikakku on ilman kananmuniakin mehevä ja maistuvan kardemummainen. Se on myös helppo valmistaa ilman vaahdotuksia ja vatkaimia. Suurentamalla reseptin puolitoistakertaiseksi valmistat matalan uunipellillisen. Lyhennä silloin paistoaikaa kymmenisen minuuttia.

Persialainen lihapata raparperilla

4:lle

500 g naudanpaistia kuutioina

1 sipuli

1 rkl öljyä

1 tl kurkumaa

1 tl juustokuminaa

1 tl maustepippuria jauheena

1 kanelitanko

ripaus suolaa, mustapippuria

½ l vettä

1 lihaliemikuutio

1 ruukku persiljaa

3–4 mintunoksaa

2–3 raparperin vartta

1 tl hunajaa

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Kuutoi naudanpaisti noin 2 x 2 cm kuutioiksi. Ruskista kuutiot öljyssä padassa. Kuori ja hienonna sipuli, pienennä lämpöä, lisää sipuli pataan ja pehmittele muutama minuutti. Lisää mukaan kurkuma, juustokumina, maustepippuri, kanelitanko ja hiukan suolaa ja mustapippuria. Lisää vesi ja lihaliemikuutio, ja laita pata kypsymään uuniin noin 1 ½ tunniksi kansi päällä.

Hienonna persiljan- ja mintunlehdet. Huuhtele raparperin varret ja leikkaa ne noin 5 cm, pituisiksi paloiksi. Paksut varret voi halkaista. Lisää yrtit ja raparperinpalat sekä hunaja pataan ja kypsennä ilman kantta vielä 15 minuuttia. Tarkista suola.

Tarjoa riisin kanssa.

Grillattua raparperikanaa ja mansikka-couscous

4:lle

1 raparperinvarsi

500 g maustamattomia broilerin ohutleikkeitä

suolaa ja mustapippuria

170 g pekonia

Huuhdo ja halkaise raparperi. Pätki varsi noin 10 cm pituisiin paloihin.

Levitä broilerin ohutleikkeet leikkuulaudalle, ja suolaa ja pippuroi ne molemmin puolin. Asettele kullekin broilerinleikkeelle 1–2 raparperin palaa, kiedo ympärille pekonia ja kiinnitä paketti hammastikulla tai puuvillalangalla.

Grillaa molemmin puolin kypsiksi. Tarjoa mansikka-couscousin kera.

Mansikka – couscous

4 dl kasvislientä

1 rkl öljyä

4 dl couscousia

2½ dl mansikoita

2 kevätsipulia

½ kurkku

½ sitruunan mehu

½ dl revittyjä basilikan lehtiä

Kuumenna kasvisliemi ja kaada se ja öljy kulhossa olevien couscous-ryynien päälle. Anna jäähtyä ja sekoita sitten haarukalla kuohkeaksi.

Viipaloi mansikat, hienonna kevätsipulit varsineen, kuutioi kurkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita varovasti ryynien joukkoon. Mausta lopuksi sitruunan mehulla ja basilikalla.

Ruis-raparperikeitto

4-6:lle

2 palaa ruisleipää

4 raparperinvartta (400g)

1 dl sokeria

1 kanelitanko

1 l vettä

Tarjoiluun kermavaahtoa, ranskankermaa tai vaniljajäätelöä

Pilko ruisleipä kattilaan. Huuhdo ja paloittele raparperit ja lisää nekin kattilaan sokerin, kanelitangon ja veden kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista noin 20 minuuttia eli kunnes leipä ja raparperi hajoavat keittoon.

Anna jäähtyä. Nauti viileäksi välipalaksi tai jälkiruuaksi kermavaahdon, ranskankerman tai vaniljajäätelön kera.

Mehevä raparperikakku

(munaton)

50 g voita

5 dl piimää

2 dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl ruokasoodaa

1 tl kardemummaa

1 tl kanelia

½ l pilkottua raparperia

1 dl muscovadosokeria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele 24–26 cm irtopohjavuoan reunat ja vuoraa pohja leivinpaperilla.

Sulata ja jäähdytä voi ja sekoita se piimään. Sekoita sokeri, jauhot, ruokasooda ja mausteet ensin keskenään ja lisää sitten piimä-voi-seoksen joukkoon. Sekoita taikinaksi.

Kaada taikina vuokaan ja ripottele pinnalle raparperinpalat ja muscovadosokeri. Paista noin 40 minuuttia, kunnes puutikulla kokeilttaessa tikkuun ei tartu taikinaa.

Kakun seurana maistuu niin ranskankerma, jäätelö kuin vaniljakastikekin.

Juttu on julkaistu lehdessä 31.5.

Kommentoi