Penninvenyttäjän muikut ja tuhti uunibataatti taltuttavat talven

Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi vannovat maukkaan arkiruuan nimeen. Kokkikaksikko kannustaa kokkamaan siitä, mitä jääkaapista löytyy.

Kun kokit Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi alkoivat suunnitella tänä keväänä ilmestyvää keittokirjaansa, oli itsestään selvää, että kirjaa ei sidota turhan tiukkaan teemaan. Mukaan haluttiin reseptejä laidasta laitaan.

–Kaikilla on hetkiä, jolloin pitää venyttää penniä ja sitten niitä hetkiä, kun haluaa nauttia, Hurmerinta summaa.

Samassa liemessä -kirjan penninvenytysresepteihin kuuluvat paistetut silakat tai muikut, jotka ovat sekä halpa että ekologinen raaka-aine. Lisukkeeksi tehdään kirpsakka salsa verde, joka toimii kaikkien valkoisten uunikalojen kanssa.

Kotikeittiössä Hurmerinta nauttii siitä, että saa loihdittua aterian kaapista löytyvistä aineksista.

Uunibataatin taika on siinä, että päälle voi kasata mitä vain jääkaapista löytyy. Pelkkä voikin riittää makean mukulan seuraksi, mutta homejuusto tai vaikka linssikeiton jämät toimivat hyvin.

Nautintohetken kruunaa sitruuna-polentakakku, joka on Väntsin resepti. Kauniin keltaisessa kakussa hapan sitruuna yhdistyy makeaan. Polenta ja unikonsiemenet antavat kakulle rouheutta.

–Tätä kakkua voi tarjota aamiaisella maustamattoman jogurtin päälle murusteltuna, Hurmerinta vinkkaa.

Muikut ja salsa verde

neljälle

1 kg tuoreita kokonaisia muikkuja tai silakoita

suolaa

mustapippuria

1 sitruuna

tuoretta timjamia ja/tai rosmariinia

oliiviöljyä

Salsa verde:

kourallinen lehtipersiljaa

kourallinen basilikaa tai lipstikkaa

2 valkosipulinkynttä

3 rkl kapriksia

2 rkl dijoninsinappia

2 rkl punaviinietikkaa

muutama dl oliiviöljyä

Perkaa kalat. Leikkaa vatsa auki saksilla ja poista sisälmykset. Lämmitä uuni niin kuumaksi kuin mahdollista. Laita grillivastukset päälle. Mausta kalat suolalla ja pippurilla sisältä ja ulkoa. Laita kalat ritilälle uunin ylätasolle ja pelti niiden alle, jotta uuni ei sotkeudu. Aseta kalojen päälle ja alle yrttejä ja pirskota päälle oliiviöljyä. Grillaa muutama minuutti ja käännä. Kalat ovat valmiita, kun niiden nahka kuplii ja ruskistuu.

Tee salsa verde. Silppua persilja ja basilika tai lipstikka. Sekoita kaikki ainekset oliiviöljyä lukuun ottamatta tehosekoittimessa. Lisää lopuksi oliiviöljy lusikalla sekoittaen, kunnes salsan koostumus on löysähkö. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Uunibataatti

kahdelle

2 bataattia

1 prk mustapapuja (n. 300 g)

kourallinen tuoretta korianteria

2 kevätsipulia

1 avokado

1 limetti

2-3 rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

2 dl hummusta

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese bataatit ja tee niihin muutama reikä haarukalla, muuten ne räjähtävät uunissa.

Laita bataatit uunin ritilälle ja paista niitä, kunnes ne ovat pehmeitä, yleensä noin 45 minuuttia riittää. Kokeile bataatteja silloin tällöin haarukalla. Kun haarukka uppoaa bataatteihin vaivattomasti, ne ovat kypsiä.

Valuta mustapavut. Huuhtele korianteri ja leikkaa se silpuksi varsineen. Leikkaa kevätsipuli myös silpuksi. Kuutioi avokado ja purista sen päälle limettiä, ettei se ruskistu.

Leikkaa kumpaankin bataattiin vierekkäin kaksi viiltoa ja poista niiden väliin jäävä liha. Näin saat bataattiin ikään kuin taskun. Kaada taskuun noin 1 rkl oliiviöljyä ja ripottele hieman suolaa ja mustapippuria. Työnnä reikään sen jälkeen hummusta, papuja ja avokadoa ja lopuksi vielä kevätsipulia ja korianteria. Ripottele päälle sormisuolaa ja mustapippuria ja purista joukkoon loppu limettimehu.

Sitruuna-polentakakku unikonsiemenillä

2 sitruunan kuori

1 ½ dl oliiviöljyä

2 ½ dl sokeria

4 dl mantelijauhetta

1 ¼ dl polentaa

2 rkl unikonsiemeniä

2 tl leivinjauhetta

3 kananmunaa

Sitruunasiirappi:

2 sitruunan mehu

1 ½ dl tomusokeria

lisäksi:

turkkilaista jogurttia

tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pingota irtopohjavuoan pohjaan leivinpaperi kiristämällä reuna pohjan ympärille. Leikkaa ylimääräinen paperi pois ja öljyä vuoka.

Raasta sitruunojen kuoret. Mittaa oliiviöljy ja sokeri kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi. Yhdistä mantelijauhe, polenta, unikonsiemenet, leivinjauhe ja sitruunankuoriraaste toisessa kulhossa ja sekoita. Lisää öljyseokseen yksi kananmuna kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Kääntele lopuksi varovasti sekaan kuivat ainekset vähän kerrallaan.

Kaada taikina uunivuokaan ja paista uunin keskiosassa noin 40 minuuttia tai kunnes kakku on keskeltä kypsä hammastikulla kokeiltaessa. Jos pinta alkaa ruskistua, alenna lämpöä.

Anna kakun vetäytyä sillä aikaa, kun valmistat siirapin. Yhdistä sitruunamehu ja tomusokeri kasarissa ja kiehauta. Sekoita, kunnes tomusokeri on liuennut.

Pistele kakun pinta tasaisesti hammastikulla ja lusikoi sitruunasiirappia kakun pintaan. Anna siirapin aina imeytyä ennen seuraavan lusikallisen lisäämistä. Jatka näin, kunnes kaikki siirappi on imeytynyt kakkuun. Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen kuin poistat sen irtopohjavuoasta. Tarjoa sellaisenaan tai kevyesti tomusokerilla maustetun turkkilaisen jogurtin kanssa.

Kommentoi