Peltokangas jää Suomeen

KAUSTINEN

Kaustislainen Mauri Peltokangas oli eduskuntavaaleissa perussuomalaisten ääniharava Vaasan vaalipiirissä.

Eurovaaleissakin hän keräsi komean äänipotin. Kymppitonnin raja ylittyi, kun äänistä oli laskettu noin 90 prosenttia.

Jo ennakkoäänten perusteella Peltokangas tiesi, että hänen äänimääränsä ei riitä läpimenoon.

– Ei missään tapauksessa riitä, kun vertaan Laura Huhtasaaren ja Teuvo Hakkaraisen äänimääriin. Puolue saa kaksi hienoa meppiä, totesi puhelimitse Helsingistä tavoitettu Peltokangas.

Hän osallistui perussuomalaisten vaalivalvojaisiin yökerho Apollon tiloissa. Hän kiistää olevansa pettynyt vaalitulokseen.

– Olen yhä otettu siitä mandaatista, jonka sain äänestäjiltä eduskuntavaaleissa. Äänestäjät ilmeisesti haluavat, että minä pysyn Suomessa

Eurovaaleissa tapahtui sama ilmiö kuin eduskuntavaaleissakin: Peltokangasta äänestettiin Keski-Pohjanmaan lisäksi ahkerasti myös Etelä-Pohjanmaalla.

– Minä pärjäsin kuitenkin hyvin listallamme, kun otetaan huomioon, että mukana on kovia nimiä.

Perussuomalaiset ei saanut puolueena sellaista äänimäärää, jota eduskuntavaalien ja sen jälkeisten gallupien perusteella olisi saattanut odottaa.

– Sitä taustaa vasten nämä vaalit oli lievä pettymys. Eduskuntavaalit ja eurovaalit olivat nyt liian lähellä toisiaan, mikä vaikutti äänestystulokseen. Pienikin nousu on toki aina plussaa puolueelle.

Hän uskoo, että osa perussuomalaisten kannattajista saattoi jättää äänestämättä EU-kriittisyyden takia.

– Näyttää siltä, että eurovaalit ovat perussuomalaisille vaikeat vaalit, koska ne eivät kiinnosta samalla tavalla. Toki jokainen ääni on merkittävä ääni kansallismieliselle yhteistyölle Euroopassa.

Peltokangas toivoisi, että kaikkien puolueiden kannattajat osallistuisivat nykyistä innokkaammin EU-vaaleihin.

– Lainsäädännöstä 70-80 prosenttia tulee EU:sta, hän perustelee.

Peltokankaan mielestä europarlamentaarikon tulee uskaltaa tehdä sellaista politiikkaa, joka hyödyttää ensin kansallisvaltioperiaatetta, kansallisvaltioiden omia etuja sekä kansalaistensa turvallisuutta ja vasta toissijaisesti unionia itseään.

– EU:n alkuperäisenä ajatuksena oli itsenäisten valtioiden kauppaunioni. Mitä paremmin nämä itsenäiset valtiot voivat, sitä parempaa kauppayhteistyötä ja kulttuurivaihtoa ne voivat tehdä keskenään.

Britanniassa haukuttiin ennen brexitiä ”vaaleilla valitsemattomia Brysselin byrokraatteja”. Samalla linjalla on myös Peltokangas, joka julistaa Facebook-sivullaan: ”Brysselin herrat kyykkyyn”.

– Vaaleilla valitsemattomat kaverit eivät kenties sovi meille, hän viittaa EU:n virkakoneistoon.

Kommentoi


Tuoreimmat teemat