Nyt on koreaa – näin valmistat aidot kisaeväät

Talviolympialaiset nostavat korealaisen keittiön tuhdit maut valokeilaan. Kanapata, paistetut nuudelit ja salaattiin kääräisty possunkylki kestävät parrasvaloissa.

Korealaisille ruoka on enemmän kuin ravintoa. Syömään kokoonnutaan yhteiseen pöytään, milloin jaettavien hot pot -patojen, milloin pöydässä grillattavien lihojen ääreen. Jopa kysymys Mitä kuuluu? on koreaksi kääntynyt muotoon Mitä söit? Sana bap tarkoitta niin riisiä, ateriaa, äidinrakkautta kuin elämän lähdettä.

Korealainen ruoka on konstailematonta, usein voimakkaan tulista. Muhennosten ja kastikkeiden makujen salaisuus löytyy tyypillisistä korealaisista ruuan osasista: kimchistä ja hapatetusta soijapapu- tai chilitahnasta, joiden makua on vaikea korvata tai jäljitellä millään toisella tuotteella.

Jos paistettu riisi bibimbap ja pikapaistettu naudanliha bulgogi ovat sinulle ennestään tuttuja, kokeile korealaista kanapataa, jossa tutut ainekset peruna, porkkana ja kana upotetaan tuiman mausteiseen kastikkeeseen.

Japchae, paistetut nuudelit, valmistetaan yleensä bataattitärkkelyksestä valmistetuista, läpikuultavista nuudeleista, joita saattaa olla hankala löytää, mutta ne voi korvata reseptimme tapaan lasinuudeleilla.

Illanviettoon sopivat possun kylkisiivut, jotka kääräistään salaatinlehteen lisukkeiden kera.

Jos innostuit korealaisesta ruuasta, osoitteessa korealainenkeittokirja.fi pääset lataamaan ilmaisen Korean tasavallan Suomen suurlähetystön kokoaman keittokirjan korealaisista herkuista.

Dakdoritang, eli korealainen kanapata

1 kg broileria, esim. koipia ja reisipaloja

1 rkl öljyä

4 perunaa

1 porkkana

1 sipuli

3 dl vettä

Kastike:

2 rkl gochujang-chilitahnaa

½ tl jauhettua chiliä

½ tl savupaprikaa

2 rkl riisiviinietikkaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl ruokokidesokeria

1 rkl murskattua valkosipulia

1 tl inkivääritahnaa

1 tl seesamiöljyä

hiukan mustapippuria

Pinnalle:

thaibasilikaa, korianteria tai minttua, pari kevätsipulia ja 1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä.

Ruskista kanapalat öljyssä padassa tai korkealaitaisessa paistokasarissa. Kuori perunat ja porkkana ja leikkaa ne reilunkokoisiksi lohkoiksi. Lohko sipuli.

Sekoita kastikkeen ainekset. Lisää perunat, porkkana, sipuli ja vesi kanapalojen joukkoon. Laita kansi päällä ja anna hautua miedolla lämmöllä kunnes kanapalat kypsiä, noin 30 minuuttia.

Ripottele pinnalle silputut yrtit, seesaminsiemenet ja hienonnettu kevätsipuli. Tarjoa riisin kera.

Japchae, eli koreaksi paistetut nuudelit

1 pkt lasinuudeleita

4 tl seesamiöljyä

1 dl soijakastiketta

1 rkl ruokokidesokeria

1 porkkana

½ punainen paprika

½ sipuli

100 g tuoreita siitakesieniä

2 valkosipulinkynttä

1 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl öljyä

65 g babypinaattia

pari kierrosta mustapippuria

hienonnettu kevätsipuli

Valmista lasinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä kylmässä, juoksevassa vedessä, valuta ja sekoita joukkoon seesamiöljy. Pätki nuudelit saksilla lyhemmiksi. Laita sivuun odottamaan.

Sekoita soija ja sokeri pienessä kulhossa. Laita odottamaan.

Kuori ja suikaloi porkkana ohuiksi tikuiksi. Suikaloi paprika ja sipuli mahdollisimman ohuesti. Viipaloi siiitakesienet ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipulinkynnet.

Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla ja laita odottamaan.

Kuumenna öljy wokissa tai pannulla. Lisää porkkanat, paprika ja sipuli ja paista niitä keskilämmöllä, kunnes sipuli on pehmennyt eli noin 5 minuuttia. Lisää pannulle sienet ja valkosipulinkynnet ja paista vielä noin 3 minuuttia, kunnes sienet ovat kypsiä.

Kääntele mukaan pinaatti ja paista pehmeäksi. Lisää keitetyt nuudelit ja soijakastike ja kuumenna läpikotaisin. Mausta pippurilla.

Ripottele pinnalle hienonnettu kevätsipuli ja paahdetut seesaminsiemenet. Nuudelit voidaan tarjoilla sekä kuumina, haaleina että kylminä.

Samgyeopsal-gui, eli grillattua porsaankylkeä

½ kg porsaan kylkisiivuja

7 valkosipulinkynttä

pinnalle suolaa, pippuria ja seesamiöljyä

Tarjoiluun:

1 cosmopolitan-jäävuorisalaatti

keitettyä puuroriisiä

kimchiä

ssamjang-kastiketta (erillinen ohje)

basilikaa tai korianteria

tulista kevätsipulisalaattia (erillinen ohje)

Paista kylkisiivut kullanruskeiksi pannulla parissa erässä. Miedolla lämmöllä onnistuit paremmin. Halkaise valkosipulit mukaan maun antajaksi, mutta ota ne pois, kun ne alkavat tummua liikaa. Leikkaa kypsät possunviipaleet hiukan pienemmiksi. Pirskota päälle kevyesti suolaa pippuria ja seesamiöljyä.

Laita pöytään tarjolle kulhollinen riisiä, erotellut salaatinlehdet, ssamjang-kastike, silputut yrtit, kevätsipulisalaatti ja kimchiä, jota voit ostaa kaupasta valmiina.

Kukin syöjä käärii possunsiivut salaatinlehteen muiden tykötarpeiden kanssa.

Ssamjang-kastike

2 rkl doenjang-soijapaputahnaa

2 rkl gochujand-chilitahnaa

2 rkl miriniä

½ rkl seesamiöljyä

1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

1 rkl hunajaa

2 valkosipulinkynttä murskattuna

1 kevätsipuli sekä valkoinen että vihreä osa, hienonnettuna

Sekoita kaikki ainekset paksuksi kastikkeeksi. Kastike käy kaikenlaisen grillatun lihan lisukkeeksi.

Pajeori, eli tulinen kevätsipulisalaatti

1 nippu kevätsipulia

½ punasipuli

1 rkl soijaa

½ rkl riisiviinietikkaa

1 rkl seesamiöljyä

1 rkl sokeria

2 tl (korealaisia) chilihiutaleita tai 1 tuore chili hienonnettuna

1 valkosipuli murskattuna

Leikkaa kevätsipuli hyvin ohuiksi, noin 15 cm pituisiksi suikaleiksi. Suikaloi punasipuli ohuesti. Laita sipulit jääkylmään veteen noin 5 minuutiksi, kunnes ne kiertyvät osittain rullalle.

Sekoita kaikki loput aineet yhteen kastikkeeksi. Taputtele sipulit kuiviksi jäävesikylvystä ja kaada kastike juuri ennen tarjoilua niiden päälle.

NANNA RINTALA, TEKSTI JA KUVAT

Juttu on julkaistu lehdessä 8.2.

Kommentoi