Nils Torvalds veti potin Pohjanmaalta

Keskustan eduskuntavaalien matalalento jatkui sunnuntai-illan EU-vaaleissa niin valtakunnallisesti kuin vaalipiirissäkin. Puolueen oli tyytyminen vaalipiirin kakkossijaan toistamiseen, kun RKP rynnisti lähes kymmenen prosenttiyksikön erolla ykköseksi.

Vaalien voittajia olivat vihreät, perussuomalaiset ja SDP. Myös vaalipiirin ykköseksi kirinyt RKP sai muutaman kymmenyksen takkiinsa, mutta nousi siitä huolimatta reilusti ohi keskustan.

RKP:n Nils Torvaldsille Pohjanmaan rannikko takasi jatkon Brysselissä. Hänen äänisaaliistaan lähes puolet tuli rannikon ruotsinkielisistä kunnista, joissa myös äänestettiin aktiivisemmin kuin muualla vaalipirissä.

SDP pykäsi kannatustaan vaalipiirissä eniten, ja äänisaalis avitti Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) toiselle kaudelle. Hän oli ykkönen sekä kotikaupungissaan Vaasassa että Seinäjoella, ja sai hyvän äänisaaliin kautta maakunnan.

Valtakunnalliseksi ääniharavaksi noussut Eero Heinäluoma sai vaalipiiristä 3 707 ääntä.

Kokoomuksen kauhajokelainen Sami Yli-Rahnasto jäi sen sijaan kauaksi Brysselin koneesta. Hänen äänimääränsä jäi alle viiden tuhannen. Vaalipiiristä pitkään politiikassa toiminut maanviljelijä keräsi lähes 3 500 ääntä.

Kokoomuksen kannatus laski vaalipiirissä reilulla prosenttiyksiköllä.

Keskusta menetti vaalipiirissä 8,7 prosenttiyksikköä edellisvaalien äänisaaliista, ja jäi ykköseksi nousseesta RKP:n jälkeen selkeästi kakkoseksi jo toistamiseen.

Viisi vuotta sitten Lapuan Anneli Jäätteenmäki imi vaalipiiristä yli 22 000 ääntä. Hän ei ollut enää ehdolla. Tällä kertaa keskustan kärkinimeksi nousi Mauri Pekkarinen, jota äänesti reilut 10 000 pohjalaista.

Oman ehdokkaan puute näkyi keskustan vaalituloksessa. Kauhajoella nuoruusvuotensa viettänyt ja näkyvän kampanjan tehnyt Petra Schulze Steinen ei onnistunut vakuuttamaan pohjalaista keskustaväkeä. Kampanja palkittiin kuitenkin ääniharavan tittelillä Kauhajoella.

Keskustan ehdokkaista hyvän äänisaaliin keräsi myös jatkokaudelle valittu Elsi Katainen, joka sai kannatusta kautta vaalipiirin.

Perussuomalaisille EU-vaalit olivat voittoisat, ja puolue sai lisää jalansijaa myös vaalipiirissä. Kärkinimeksi nousi Laura Huhtasaari. Perussuomalaisten toiseksi europarlamentaarikoksi noussut Teuvo Hakkarainen sai vaalipiiristä reilut 2 300 ääntä.

Eduskuntavaaleissa huiman tuloksen tehnyt Mauri Peltokangas onnistui saamaan lähes 11 000 ääntä, näistä omasta vaalipiiristä 4 400. Mepiksi hän ei yltänyt.

Vihreät vahvistavat jalansijaansa vaalipiirissä vaali vaalilta. Tällä kertaa äänisaalis kaksinkertaistui viiden vuoden takaiseen verrattuna. Huhtikuun eduskuntavaaleista kannatus kasvoi prosenttiyksikön.

Kärkinimeksi ja koko maan kakkoseksi reilulla 110 000 äänellä nousi puolueen ex-puheenjohtaja Ville Niinistö, joka sai vaalipiiristä 2 700 ääntä. Vaasalaisehdokas Lotta Alhonnoro sai yhteensä 4 700 ääntä, joista reilut 800 vaalipiiristä.

Paavo Väyrynen ei tavoittanut pohjalaisäänestäjiä samalla tapaa kuin vielä viisi vuotta sitten. Äänisaalis jäi alle tuhanteen, kun viimeksi se oli lähes kuusinkertainen.

Peter Östman petrasi kolmellatuhannella äänellä edellisvaaleista, mutta jäi kauas Brysselistä.

KommentoiTuoreimmat teemat