Näillä vinkeillä sinäkin onnistut taulujen ripustuksessa

Tee pohjatyöt huolella. Oma maku ratkaisee sommittelussa. Listasimme viisi ammattilaisvinkkiä onnistuneeseen lopputulokseen.

1. Ripustuskiskot

Moni arkailee reikien poraamista seinäpintoihin, ja vuokra-asunnoissa reikien poraaminen seinään on usein kielletty. Seinän ja katon rajaan vaakatasoon asennettavat ripustuskiskot ovat silloin hyvä vaihtoehto.

Ripustuskiskot napsautetaan kiinni nastoihin, jotka ruuvataan seinään vajaan puolen metrin välein. Ruuvit ja proput valitaan seinämateriaalin mukaan.

Ripustuskiskoon kiinnitetään vaakatasossa liikuteltavat siimat, joihin kiinnitetään pystysuunnassa liikuteltavat koukut.

Yhteen siimaan voi laittaa useamman koukun. Metrin mittainen kisko kestää 20 kilon painon.

Kiskoihin on saatavilla myös teräsvaijeria vahvempine koukkuineen. Ison ja painavan taulun tai peilin voi ripustaa myös kulmista kahdella siimalla ja koukulla.

Myös tavallinen verhokisko toimii samalla periaatteella taiteen ripustuksessa.

2. Tauluhyllyt ja tarrat

Kevyempiä tauluja ja muita esineitä voi asettaa myös tauluhyllyille. Muista, että esimerkiksi ovenpieleen asennetulta hyllyltä esineet voivat kuitenkin helposti tippua, jos seinä tärähtää.

Kevyitä teoksia voi kiinnittää myös tarroilla. Markkinoilta löytyy lisäksi teippejä, jotka sopivat kohtuullisen painavien esineiden kiinnitykseen.

3. Selvitä seinätyyppi

Seinätyyppi vaikuttaa kiinnitystapaan. Esimerkiksi puukuitulevyseinään kiinnitykset on hyvä tehdä seinälevyn takana oleviin koolauksiin eli tukirakenteisiin.

Kivi- tai betoniseinään porattavan reiän tulee olla tarpeeksi syvä ja ruuvien ja proppujen tarpeeksi pitkiä, jotta ripustukset saa asennettua tukevasti. Varaudu käyttämään myös liimaa ja tasoitetta.

Lisäksi tarvitset hyvän poran. Kipsilevy- ja puuseiniin reikä syntyy pienitehoisellakin poralla, mutta kiviseiniin tarvitaan tehoa.

Käytä vesivaakaa eli vatupassia, jotta ripustukset tulevat suoraan. Ole huolellinen äläkä oikaise pohjatöissä varsinkaan, jos ripustat useampia teoksia riviin. Etäisyydet lattiasta tai katosta eivät takaa oikeaa lopputulosta. Silmä erottaa jo neljän millimetrin korkeuseron räikeänä heittona.

4. Sommittele rohkeasti

Yleisin virhe on ripustaa taulut liian korkealle. Hyvä nyrkkisääntö on ripustaa teos seinälle siten, että sen keskikohta on silmien korkeudella tai 10–15 senttimetriä tätä alempana.

Ripustusta voi sommitella etukäteen asettelemalla teokset vaikkapa lattialle tai pystyyn seinää vasten. Pyydä useampi ihminen mukaan sommittelemaan. Ripustukseen ei ole yhtä oikeaa tapaa, vaan oma maku ratkaisee.

Jos tauluja on useita, yksi vaihtoehto on ryhmitellä ne ulkoreunoiltaan yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, vaikka taulut olisivat keskenään erikokoisia.

Voit kokeilla yhdistää teokset, joissa on samanlainen värimaailma. Hyvän kokonaisuuden muodostavat esimerkiksi kylmät tai lämpimät sävyt tai vastaavasti hillityt ja räikeät värit.

5. Valaise ylhäältäpäin

Huomioi myös valaistus taiteen ripustuksessa. Suurimpaan osaan teoksia sopii sääntö, jonka mukaan hyvä valo tulee ylhäältä alaspäin. Kaikkia teoksia ei tarvitse valaista, vaan esimerkiksi useamman taulun kokonaisuudesta voi valaista ne, joihin valaistus tuo jotain lisää.

Älä aseta valoa liian lähelle teosta. Hyvä etäisyys on vähintään 80 senttimetriä seinästä ulospäin.

Hyvä vaihtoehto taiteen valaisuun on led-valo, jonka värilämpötila on 3000–4000 kelviniä.

Valitse valaisin, joka tuottaa vähiten heittovarjoja. Yksi vaihtoehto taulujen valaisuun ovat ripustuskiskoihin asennettavat, ledeillä toimivat spottivalaisimet, jotka voi kohdistaa niin, että ne valaisevat teokset oikeasta suunnasta ja oikealta etäisyydeltä.

Juttuun on haastateltu kehystämö RaamiDaamien kehystäjää Anu Halmeniemeä ja K-raudan visual manageria Päivi Laitinen-Slottea.

KommentoiTuoreimmat teemat