Miapetra Kumpula-Natri uusi äänivyöryllä paikkansa europarlamenttissa – vaasalaismeppi keräsi yli 25000 ääntä enemmän kuin viime vaaleissa

HELSINKI

Vaasalainen europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) uusi äänivyöryllä paikkansa EU-parlamentissa. Hän sai yli 68 000 ääntä, mikä on yli 25 000 ääntä enemmän kuin viime eurovaaleissa.

– Jos viimeksi sain 16 000 ennakkoääntä ja nyt 38 000, niin en voi olla muuta kuin hämmentyneen iloinen, kertoi Kumpula-Natri saapuessaan SDP:n vaalivalvojaisiin vähän ennakkoäänten julkistamisen jälkeen.

Vaasan vaalipiiristä hän keräsi yli 13 000 ääntä.

Kumpula-Natri oli ilahtunut myös siitä, että hänen valintansa ansiosta Pohjanmaalla pysyi europarlamentaarikko.

– Se on iso asia, kun nähdään, että helsinkiläiset ehdokkaat vetävät isoja äänimääriä.

Kumpula-Natri sai toiseksi eniten ääniä SDP:n eurovaaliehdokkaista. Eniten ääniä demareista keräsi Eero Heinäluoma.

Suomen kaikista eurovaaliehdokkaista Kumpula-Natri sai seitsemänneksi eniten ääniä.

Europarlamentissa Kumpula-Natri haluaa jatkaa työskentelyä energia-asioiden ja ilmastonmuutoksen torjunnan parissa. Myös digitalisaatioon pitäisi panostaa, koska se tulee olemaan tärkeässä osassa sekä Suomen että koko Euroopan työllisyyden kasvun kannalta.

– Nämä ovat sellaisia kysymyksiä, jotka tarvitsevat EU-tason päätöksiä.

Ennen vaaleja oikeistopopulistisille puolueille ennustettiin vaalivoittoa eri puolilla Eurooppaa.

Kumpula-Natri näkee, että ennakkoäänten perusteella pientä kasvua on tapahtunut, mutta joissain maissa oikeistopopulistit vaikuttaisivat menettävän paikkoja.

Euroopan pahin ongelma on hänen mielestään nationalistien ajama näkemys, että Euroopalla menisi paremmin, jos sen yhtenäisyyttä heikennettäisiin. Juuri tähän monet oikeistopopulistiset puolueet pyrkivät.

– Suomi on vahva ja voimakas siinä, että me ollaan osa isoa markkina-aluetta. Globaalitaloudessa olisi todella vaikea pärjätä puolen prosentin osuudella maailman taloudesta.

Kumpula-Natria on pidetty yhtenä ehdokkaana Suomen seuraavaksi EU-komissaariehdokkaaksi.

– Jos Suomi haluaa minusta komissaarin, minä olen siihen valmis ja valmistautunut.

Spekulaatioissa on ollut esillä myös europarlamenttiin valittu Heinäluoma ja demarien entinen puheenjohtaja ja kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.).

Heinäluoma on esittänyt halukkuutensa komissaarin tehtävään. Urpilainen on sanonut olevan valmis ”vastuunkantoon”. Heinäluoman osakkeita heikentää se, että hallitusneuvotteluja käyvät puolueet ovat esittäneet, että Suomen seuraavan komissaarin olisi hyvä olla nainen.

Kumpula-Natri ei halua, että pelkkä kiintiö nostaa naisen Suomen komissaariksi.

– Minun tai Jutta Urpilaisen kohdalla ei tarvitse puhua, että kiintiö nostaisi jommankumman tehtävään. Uskon, että tekeminen, näytöt ja osaaminen ovat niitä kriteerejä, joilla pärjätään loppusuoralla.

Vaalivalvojaisissa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi, että osaaminen ratkaisee sen, kenestä tulee Suomen komissaariehdokas.

EU:n komissiossa on yksi komissaari kustakin unionin jäsenmaasta. Suomen komissaariehdokas valitaan puolueiden yhteisen päätöksen mukaan eduskunnan suurimmasta puolueesta.

Viime europarlamenttivaaleissa vuonna 2014 Kumpula-Natri sain 40 734 ääntä. Hän pyrki europarlamenttiin myös vuosina 1996 ja 1999, muttei tullut valituksi.

Ennen parlamentaarikon uraansa hän toimi kansanedustajana vuosina 2003–2014. Arkadianmäelle Kumpula-Natri nousi ensiyrittämällään.

Kommentoi


Tuoreimmat teemat