Maltti on valttia, kehon palautuminen vie aikaa

Äitiysfysioterapeutti vertaa synnytystä onnettomuuteen. Siitä ei voi palautua kuukaudessa entiselleen.

Porilainen <u>Maija Korkeamäki</u> on erikoistunut muun muassa ?erkauman hoitoon?. Tie äitiysfysioterapeutiksi alkoi oman? ?kokemuksen kautta, sillä hänelläkin on kolme lasta,? joiden vauva-aikana saatu tieto ei vakuuttanut

–Monen asian olen itsekin oppinut kantapään kautta. Oma erkaumatilanteeni on tällä hetkellä hyvä.

Monella on kiire liikkua kovaa ja tehokkaasti, ja äitiyttä saattelee usein suorittamisen paine?. Arjessa kehon kuuntelu ei ole aina helppoa, ja muuttunut kehonkuva haastaa koko minäkuvan?. Moni ei myöskään tiedä, mitä tehdä, eikä kukaan ?välttämättä osaa ?vasta?ta,? jos kysyy.

Korkeamäki ?kokee tärkeäksi ?puhu?a aiheesta, jotta tietoisuus heräisi.

–?Synnytystä ?voi ?verrata kehollisesti onnettomuuteen?, ja kehon palautumiselle olisi tärkeä antaa aikaa. Keski-Euroopassa äitiä ja lasta käsitellään aina yhdessä, ja synnyttäneitä äitejä hoidetaan.? Meillä Suomessa äiti jää helposti järjestelmän ulkopuolelle, kun huomio kiinnittyy vauvaan, Onko ihmekään, että äidit ovat kipeitä ja jumissa niin henkisesti kuin fyysisesti?

<b>Ylijännitys</b> lantionpohjassa?? voi olla seurausta?? ?vaikkapa purentaongelmasta.?? ?Korkeamäki ei keskitykään työssään vain tuijottamaan napaa, vaan auttaa äitejä kokonaisvaltaisesti.? ?Leikkausarpien? ??käsittely on tärkeässä osassa. Esimerkiksi sektiosta palautumisessa on vielä paljon tehtävänä.

–Myös kipua on ?hoidettava?, sillä erilaiset jännitt?eet kehossa estävät keskustan palautumista? ja kehon hyvinvointia.??

Mediankin luoma paine palautua synnytyksestä alle kuukaudessa vanhoihin mittoihin on utopiaa. Korkeamäki muistuttaa, että ulkokuoren sisällä palautumiseen menee paljon pidempään. Hän kertoo äidistä, joka tuli hänen asiakkaakseen 25 vuoden jälkeen viimeisimmästä synnytyksestä.

–Kaksosraskaus ja kolme sektiota kauan aikaa sitten ?vaikutti sellaiselta, että palautuukohan siitä koskaan. Erkauma oli lepomitassa ?kuusi? senttiä. Vuodessa äidin? jännesauman? toiminta palautui ja ?elämänlaatu parani?. ?Isojen erkaumien kuntoutuksessa myös muilla kollegoilla on positiivisia kokemuksia. ?Koskaan ei ole liian myöhäistä.

KommentoiTuoreimmat teemat