Kikherne on jokapaikan herkku, johon syntyy helposti himo

Intian malliin maustettu nachopelti on illanistujaisten yllättäjä. Mausteiset ja rapeiksi paahdetut kikherneet ovat nautinto.

Vaatimattoman näköinen kikherne on oikea Lähi-idän ihme. Maultaan miedosti pähkinäinen pyörylä sisältää rutkasti proteiinia, kuitua sekä kalsiumia.

Tuttujen hummuksen ja falafelpyöryköiden lisäksi kikherneet sopivat muun muassa patoihin, keittoihin, pastoihin, salaatteihin, tahnoihin ja pihviin. Niitä voi syödä sekä kylmänä että kuumana. Soseutettuna kikherne sopii jopa leivontaan.

Liota kuivattuja kikherneitä yön yli ja keitä sitten miedolla lämmöllä 1–2 tuntia, kunnes herneet ovat pehmenneet, mutta pysyvät vielä kasassa.

Säilötyt kikherneet ovat valmiita käyttöön sellaisenaan. Purkkiherneiden lientä, aquafabaa, ei kannata heittää pois, sillä se käy kananmunan valkuaisen korvikkeesta. Aquafabasta syntyy niin vegaaninen marenki kuin lettutaikinakin.

Intialainen nachopelti

neljälle

1 prk (400/240 g) kikherneitä

1 jauhoinen peruna

3 rkl oliiviöljyä

1 tl garam masalaa

¼ tl cayennepippuria

suolaa

mustapippuria

Tamarindchutney:

1 ¼ dl tamarindtahnaa

3 rkl fariinisokeria

¼ tl jauhettua korianteria

¼ tl jauhettua juustokuminaa

¼ tl jauhettua inkivääriä

0,6 dl vettä

Jogurttikastike:

1 limetti

1 rkl vettä

1 dl turkkilaista jogurttia

½ tl sokeria

ripaus suolaa

ripaus mustapippuria

Lisäksi:

1 pieni punasipuli

200 g maissilastuja

2 ½ dl cheddarjuustoraastetta

1 dl mintunlehtiä

1 dl korianteria

Valuta ja huuhtele kikherneet. Kuori peruna ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Laita kikherneet ja perunakuutiot pellille, pirskottele päälle oliiviöljyä ja mausta garam masalalla, cayennepippurilla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita hyvin. Paahda 225 asteessa 20–25 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja kikherneet rapeita. Jätä uuni päälle.

Valmista sillä aika chutney. Laita tamarindtahna, fariinisokeri, korianteri, kumina, inkivääri ja vesi kattilaan. Kuumenna ja anna kiehua miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut ja seos on paksua. Anna jäähtyä.

Tee jogurttikastike. Raasta limetin kuori ja purista mehu. Sekoita raaste, mehu sekä vesi jogurtin kanssa, mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla.

Hienonna punasipuli. Levitä puolet maissilastuista pellille, sitten puolet kikherne-perunaseoksesta, sipulisilpusta ja juustoraasteesta. Lisää loput lastut, kikherneet, peruna, sipuli ja juustoraaste samassa järjestyksessä. Paista 225 asteessa noin 5 minuuttia kunnes juusto on sulanut. Valuta päälle tamarindchutneytä ja jogurttikastiketta sekä ripottele mintunlehtiä ja korianteria. Tarjoile heti.

Pinaattia ja kikherneitä

neljälle

2 prk (400/240 g purkissa) kikherneitä

375 g pinaattia

6 rkl oliiviöljyä

hyppysellinen suolaa

3 cm pätkä maalaisleipää

3 valkosipulinkynttä

½ tl juustokuminaa

hyppysellinen chilihiutaleita

1 ½ rkl punaviinietikkaa

suolaa

mustapippuria

tarjoiluun savupaprikaa ja maalaisleipää

Valuta ja huuhtele kikherneet. Huuhtele pinaatit. Kuumenna paistinpannulla 3 rkl oliiviöljyä, lisää pinaatit sekä hyppysellinen suolaa. Sekoita hyvin ja paista, kunnes pinaatinlehdet ovat hieman pehmenneet. Valuta lävikössä.

Leikkaa leipäsiivusta reunat pois ja leikkaa sisus pieniksi kuutioiksi. Leikkaa valkosipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä. Paista leipäkuutioita viisi minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Lisää 1 rkl oliiviöljyä, valkosipuli, juustokumina ja sekä chilihiutaleet. Paista vielä minuutti, kunnes valkosipuli on saanut väriä.

Kaada seos tehosekoittimeen tai mortteliin, lisää punaviinietikka ja sekoita tahnaksi. Kaada tahna pannulle, lisää kikherneet. Paista miedolla lämmöllä ja sekoittele, kunnes kikherneet ovat lämmenneet. Jos seos tuntuu paksulta, lisää tilkka vettä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Lisää pinaatit ja lämmitä seosta vielä hetki. Ripottele päälle savupaprikaa ja tarjoile paahdetun leivän päällä.

Paahdetut kikherneet

pellilinen

1 prk (400/240 g) kikherneitä

1 rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

1/4 tl chilijauhetta

¼ tl jauhettua korianteria

¼ tl paprikaa

¼ tl jauhettua valkosipulia

hyppysellinen cayennepippuria

Valuta ja huuhtele kikherneet. Levitä herneet keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan tunniksi. Levitä herneet pellille ja paista 200 asteessa 15–20 minuuttia. Ota pelti uunista ja pirskottele oliiviöljyä. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Sekoita hyvin.

Paista vielä 15–20 minuuttia, kunnes kikherneet ovat kullankeltaisia ja rapeita. Yhdistä mausteet ja ripottele kuumien kikherneiden päälle. Sekoita varovasti, jotta saat mausteet tasaisesti joka puolelle.

Munakoiso-kikhernecurry

neljälle

1 prk (400/240 g) kikherneitä

2 pientä munakoisoa

1 pieni sipuli

2 valkosipulinkynttä

3 cm pätkä inkivääriä

3 rkl oliiviöljyä

1 rkl currytahnaa

½ tl juustokuminaa

¼ tl kurkumaa

¼ tl paprikaa

suolaa ja mustapippuria

1 tlk (400 g) kookosmaitoa

tarjoiluun jasmiiniriisiä sekä korianteria

Valuta ja huuhtele kikherneet. Kuutioi munakoiso ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri.

Kuumenna oliiviöljy pannulla ja paista munakoisoja, sipulia sekä inkivääriä 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja paista vielä minuutti. Lisää pannulle kikherneet sekä mausteet. Sekoita hyvin ja paista minuutti. Kaada kookosmaito sekaan ja anna hautua kannen alla vielä 5 minuuttia.

Tarjoile jasmiiniriisin sekä tuoreen korianterin kanssa.

Kommentoi