Kiekko

Jäitä hattuun NHL-varaustilaisuuteen – Hughes on Kakon edellä ykkösehdokas

KOSICE

Ensikertalainen Kaapo Kakko on Slovakian MM-jääkiekkoturnauksen kohutuin pelaaja. 18-vuotiaan hyökkääjän uroteot aikuisten arvokisoissa eivät silti takaa hänelle etulyöntiasemaa kesän NHL-varaustilaisuudessa.

Kakko on pelannut lähes koko kauden miesten pelejä. Maanantaina Suomen kohtaavan Yhdysvaltain MM-joukkueen kirkkain junioritimantti on keskushyökkääjä Jack Hughes. Tiistaina 19 vuotta täyttävä Hughes on pelannut Yhdysvaltain junioriliiga USHL:ää.

Kakko kunnostautui alkuvuodesta nuorten MM-kisoissa tälläämällä voittomaalin finaalissa, jossa taipuivat Yhdysvallat ja Hughes. Aikuisten Liigan TPS:ssä hän oli joukkueensa kärkihyökkääjä tehtyään runkosarjassa 22 maalia.

NHL-ykkösvarauksen tittelistä kisaavien kaksinkamppailussa Kakko on tavoittanut ennakkosuosikki Hughesia, mutta onko sittenkään tarpeeksi?

–  Toivon, että Kakko varataan ykkösenä, mutta Jack Hughes on fantastinen jääkiekkoilija, NHL:n Euroopan-toimistoa johtava Göran Stubb muotoilee vuosikymmenten kokemuksella kykyjenetsinnästä.

"Kakko valmiimpi"

Kesän 2019 ykkösvarausta on soviteltu Hughesin harteille jo pidempään. Olennaista on, että asiantuntijat näkevät hänessä potentiaalia, joka kantaa maukasta hedelmää lähivuosina.

–  Kakko olisi valmis pelaamaan NHL:ssä jo ensi kaudella, Hughesilla sopeutuminen vie enemmän aikaa. Hughesilla on kuitenkin rajattomasti potentiaalia. Hänen pitää vain kasvaa ja voimistua, kokenut NHL-kykyjenetsijä näkee.

Myös Stubb on valmis myöntämään, että juhannuksena Vancouverissa NHL-draftin ensimmäisen varausvuoron käyttävä New Jersey Devils saisi Kakosta heti luottopelaajan vakiokokoonpanoonsa.

–  Kakko on valmiimpi. Hän on maalintekijä, tekee älykkäitä ratkaisuja pienessä tilassa ja suojaa kiekkoa loistavasti, Stubb kehuu.

Kakon kyvyt kiekon kanssa on pantu merkille.

–  Kun hänellä on musta mailan lavassa, vain taivas on rajana, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen ylistää.

Pelikäsityksestään ja mailankäsittelystään ylistystä saaneen Hughesin bravuuri on sulava luistelu.

–  Ei hän luistele, hän tanssii jäällä, Stubb herkistyy kuvaamaan Hughesia liikkumista kaukalossa.

Hughesia kuvaillaan kokonaisvaltaiseksi kiekkoilijaksi, Kakko on enemmän hetken lapsi.

–  Onhan siinä työmaata vielä puolustamisen suhteen, Jalonen ruotii Kakkoa.

Pohjois-Amerikan luonnonlait

NHL:ään ykkösenä huudettavan pelaajan valintaperusteisiin vaikuttavat myös pelin ulkopuoliset seikat.

–  NHL:ssä on keskushyökkääjiä vähemmän saatavilla kuin laitahyökkääjiä, joten sentterit ovat halutumpia. Joskus painoa on silläkin, tuleeko pelaaja Pohjois-Amerikasta vai Euroopasta, kykyjenetsijä taustoittaa.

Keskushyökkääjäksi juurtunut Hughes on amerikkalainen, laitahyökkääjänä pelannut Kakko tulee Suomen Turusta.

Kaikkien aikojen ensimmäisestä suomalaisesta NHL-ykkösvarauksesta unelmoivan ei kannata laskea liian paljon sen varaan, että Kakko on hankkinut jo muhkean kokemuksen aikuisten peleistä. Eikä sen, että MM-Slovakiassa kahden ensimmäisen ottelun jälkeen Kakon pistesarakkeessa komeilee lukema 5+0 Hughesin kiikaritehoja vastaan.

–  Pohjois-Amerikassa ei välttämättä ymmärretä, miten paljon nuorelle pelaajalle on hyötyä aikuisten peleistä. Siellä puhutaan vain juniorisarjoista, joista parhaat aikanaan nousevat NHL:ään, Stubb tiivistää luonnonlain.

Kakkoa kehutaan ympäri kiekkomaailman

Ihmelapsi, superlupaus ja NHL-tähtien 18-vuotias kyykyttäjä. Superlatiivit eivät tahdo riittää, kun Ruotsin ja Venäjän tietotoimistot sekä Pohjois-Amerikan mediajätit ihmettelevät Kakon viittä MM-kisamaalia ja ylistävät kilvan nuoren suomalaisen lahjakkuutta.

–  Slovakia on nyt pullollaan NHL-tähtiä, mutta 18-vuotias suomalainen on juuri nyt MM-kisojen ykköspuheenaihe, Ruotsin tietotoimisto TT avasi juttunsa Kakosta Suomen Slovakia-voiton jälkeen.

–  Kakon 3–2-maalia kelataan edestakaisin vielä pitkään. Hän huijasi sekä Slovakian pakin että maalivahdin ennen kuin laittoi kiekon kyökin kautta maaliin ja vei Suomen maalin johtoon.

TT muistutti, että Kakko ratkaisi talvella nuorten MM-finaalin Suomen eduksi, nousi keväällä miesten MM-joukkueeseen ja tekee nyt kansainvälistä läpimurtoa.

–  Kakolla on kahdesta ottelusta viisi maalia, eikä ole epäilystäkään, kuka on ollut Leijonien paras pelaaja, TT jatkoi.

Venäjän tietotoimisto Tass huomautti, että Kakko on avannut kisat tehokkaammin kuin NHL:n kakkosvaraus Patrick Laine aikoinaan.

–  Kakko on ollut kisojen johtava snaipperi, kun hän on ottanut MM-kisojen pistepörssin kärkipaikan Tshekin Dominic Kubalikin (2 maalia, 3 syöttöä) rinnalla, Tass korosti.

NBC villiintyi Kanada-pelistä

Tass petasi jo Suomen ja Yhdysvaltain ottelua, jossa Kakko ja Hughes kohtaavat.

Mediajätti NBC nosti Kakon komeasti otsikkoon jo Kanada-pelissä, jonka Kakko ratkaisi Suomelle kahdella maalillaan.

–  Kaapo Kakon show vastaan Kanada, NBC-tiivisti pelin otsikossaan.

NBC ennusti, että New York Rangers kaappaa silti Kakon vasta NHL:n kakkosvarauksena.

–  Mutta New Jersey Devilsin GM:n Ray Sheron kannattaisi vielä harkita päätöstään, NBC totesi.

Jutun lopussa NBC keuli spekuloimaan jopa Suomen maailmanmestaruudella.

–  Kakosta tulisi siinä tapauksessa kaikkien aikojen nuorin 18- ja 20-vuotiaiden sekä miesten maailmanmestari, NBC hoksasi.

STT

Lisää aiheesta
Lisää muualla


Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Viikko
  • Kuukausi