Kiekko

Berrettini löi Monfilsin ja meni ensi kertaa grand slam -välieriin

NEW YORK

Italian Matteo Berrettini on selviytynyt tenniksen Yhdysvaltain avointen välieriin. 24:nneksi sijoitettu Berrettini löi lähes nelituntisessa puolivälierätrillerissä Ranskan 13:nneksi sijoitetun Gael Monfilsin 3–6, 6–3, 6–2, 3–6, 7–6 (7–5).

Berrettini, 23, eteni ensimmäistä kertaa urallaan grand slam -turnauksen välieriin. Tätä ennen hänen paras grand slam -tuloksensa oli neljännesvälieräpaikka Wimbledonissa heinäkuussa. ATP-turnauksia italialainen on voittanut urallaan kolme.

–  Olen hyvin onnellinen, en tiedä mitä sanoa, häkeltynyt Berrettini totesi.

Välierissä Berrettiniä vastaan tulee joko Espanjan supertähti Rafael Nadal tai Argentiinan Diego Schwartzmann.

Pitkät pallorallit viihdyttivät päätöserässä

Ottelu oli yksi turnauksen parhaista, ja etenkin viidennestä erästä tuli eeppinen jännitysnäytelmä. Berrettini sai peräti viisi ottelupalloa, joista viimeisen hän lopulta käytti hyväkseen.

Ottelu näytti alkavan kääntyä Berrettinille, kun hän mursi tilanteeksi 4–2. Ensimmäisen ottelupallon hän sai syöttäessään ottelun voitosta 5–3-tilanteessa, mutta italialainen ei kestänyt paineita ja tuhri ottelupallon koko erän ensimmäiseen kaksoisvirheeseensä. Kokenut Monfils hyödynsi tämän ja nousi syötönmurtoon, ja pian peli oli taas tasan.

Berrettini sai kaksi ottelupalloa lisää Monfilsin syöttövuorossa johtaessaan 6–5. Monfils kuitenkin selvitti ne ja ratkaisu siirtyi katkaisupeliin. Katkaisupelissä italialainen oli vahvempi ja hyödynsi toisen ottelupallonsa.

Monfilsin syöttö alkoi takkuilla ratkaisuhetkillä. Hän ei ollut tehnyt yhtään kaksoisvirhettä koko viidennen erän aikana, mutta 12. pelissä hän teki niitä peräti kolme ja katkaisupelissä kaksi lisää.

Poikkeuksellisten virheiden lisäksi päätöserässä nähtiin monia pitkiä ja viihdyttäviä palloralleja.

–  Kun pelasin, ajattelin että tämä on yksi parhaista näkemistäni otteluista. Minä pelasin, mutta minä myös katsoin, Berrettini sanoi.

Berrettini on ensimmäinen US Openin välieriin edennyt italialaismies sitten Corrado Barazzuttin ja vuoden 1977.

Andreescu ja Bencic lunastivat välieräpaikat

Naisten kaksinpelissä saatiin kaksi uutta grand slam -semifinalistia.

Kanadan Bianca Andreescu eteni neljän parhaan joukkoon 25:nneksi sijoitetun Belgian Elise Mertensin 3–6, 6–2, 6–3.

19-vuotias Andreescu on ensimmäinen teini-ikäinen pelaaja Yhdysvaltain avointen välierissä kymmeneen vuoteen.

Turnauksessa 15:nneksi sijoitettu Andreescu pelaa finaalipaikasta 13:nneksi sijoitettua Sveitsin Belinda Benciciä vastaan. Toisessa välierässä kohtaavat Serena Williams ja Elina Svitolina.

–  Olen suoraan sanottuna sanaton. Jonkun täytyisi nipistää minua juuri nyt. Onko tämä todellista? Andreescu sanoi ottelun jälkeen.

Andreescu on noussut tänä vuonna tenniksessä kohti maailman terävintä kärkeä oltuaan vielä tammikuussa maailmanlistalla 100 parhaan ulkopuolella. Hän on voittanut Indian Wellsin ja Toronton kovatasoiset WTA-turnaukset.

Andreescu sanoikin, että tämän vuoden kovissa turnauksissa saatu kokemus auttoi häntä taistelemaan sen jälkeen, kun Mertens oli vienyt avauserän.

Myös Bencic on grand slam -välierien ensikertalainen. Puolivälierissä Bencic kaatoi Kroatian Donna Vekicin 7–6 (7–5), 6–3.

–  Välierä tuntuu upealta juuri nyt. Olen unelmoinut tästä päivästä, mutta ei sitä koskaan tiedä. Olen tehnyt kovasti töitä tämän eteen, Bencic sanoi

Bencic on tehnyt tänä vuonna paluuta huipulle sen jälkeen, kun ranneleikkaus vuonna 2017 piti hänet pitkään sivussa kentiltä. Hän nousee tämän turnauksen myötä maailmanlistan kärkikymmenikköön ensi kertaa yli kolmeen vuoteen.