Järkimaasturikin on janoinen, jos haluat ajaa bensiinimoottorilla

Dacia Duster ja Ford Ecosport selviävät autoina kunnialla Suomen talvesta, mutta niiden pienet turboahdetut moottorit ärsyttävät kovalla kulutuksellaan.

Tutut muskelit: Dacia Duster TCe 125 4x4

Mikä: Parannettu versio yhdestä hintahaitarin halvimman pään katumaasturisuosikista. Dusterit tulevat Romaniasta, mutta nykyisin merkin omistaa Renault.

Millainen: Yleinen laatuvaikutelma on parantunut, mutta ei kaikilta osin ole vieläkään kilpailijoiden tasolla. Varustelun täkyjä on esimerkiksi maastoajon alamäkihidastin, joka toimii myös vaihde vapaalla -asennossa.

Ajossa: Ohjaus on selkeästi jämäkämpi ja tunnokkaampi kuin ennen. Duster on yllättävän hiljainenkin. Rospuuttoteille ja mökkiurille uskaltaa 21 sentin maavaran turvin.

Sisältä: Sisustus on aika muovinen, mutta penkit kohtalaiset. Takaistuin on voimakkaasti muotoiltu kahdelle. Istuinlämmittimissä ei ole merkkivaloa tai termostaattia, ja lämmitystasoja on yksi. Takapuoli uhkaa kärähtää.

Oho: Renault-konsernin 1,2-litrainen turboahdettu bensiinimoottori, Suomen talven pakkaskausi, maasturin ilmanvastus ja ajaminen moottoritiellä ovat ikävä yhdistelmä. Koeajolenkin keskikulutus nousi 10,3 litraan sadalla kilometrillä. Se on liikaa.

Mitä maksaa: Dustereiden hinnat alkavat 15?400 eurosta. Koeajomallin perushinta on 21?400 euroa. Vaikka tähän yksilöön on ladattu lähes kaikki mahdolliset lisävarusteet, loppuhinta pysyy kohtuullisena.

Arvio: Järki sanoo Dusterille ehdottomasti kyllä, mutta tunne muistuttaa auton puutteista. Tämä yhtälö kannattaa yrittää ratkaista, sillä tuotteen hinta–laatu-suhde on aika lyömätön.

Yllättävän hyvä: Ford Ecosport 1.0 A6

Mikä: Fordin "kansanmaasturista" on otettu niin ikään uusi painos. Eurooppaan toimitettavat autot valmistetaan Craiovassa Romaniassa.

Millainen: Kokonaisuus on vahvemmin hallinnassa kuin vertailuparissa Dusterissa. Isoja puutteita ei ole paitsi ehkä olemattomat takapenkki- tilat: polvitilaa jää kymmenkunta senttiä, kun säädän etuistuimen ajoasentooni sopivaksi.

Ajossa: Ohjaustuntumassa ei ole moittimista, nämä asiat Fordilla osataan. Pikkuauton kokoluokka tuntuu eniten alustan pompotuksena epätasaisilla alustoilla.

Sisältä: Kojelaudassa ja ohjauspyörässä riittää Fordin tapaan namikoita ja paljon informaatiota. Keskeltä löytyy vapaasti seisova, terävä monitoiminäyttö. Edessä istuinmukavuus ja ergonomia ovat kohdillaan.

Oho: Ecosportia kiusaavat pakkasella huonosti sulkeutuvat ovet. Lähes joka kerta jokin ovista jää raolleen.

Keskikulutus nousee tässäkin autossa paljon luvattua korkeammaksi, noin yhdeksään litraan.

Mitä maksaa: Hinnasto alkaa 20?500 eurosta, ja Titanium-varusteinen koeajoauto lisävarusteineen maksaa 27?642 euroa. Lämmitettävät tuulilasi ja ohjauspyörä maksavat yhteensä vain 250 euroa, ja ne kannattaa ruksia listalta mukaan.

Arvio: Ecosport yllätti positiivisesti. Nimeään auto ei kylläkään vastaa juuri ollenkaan, mutta varsinkin monipuoliseen taajama-ajoon se on sopivan ketterä ja kyvykäs menopeli.

Juttu on julkaistu 24.3.

KommentoiTuoreimmat teemat