Arki haihtuu risteilijän peräaaltoihin

Jos haluat matkustaa moneen paikkaan, mutta purkaa laukkusi vain kerran, astu laivaan. Risteilyllä tutustut uusiin ihmisiin, syöt hyvin ja nautit viihteestä.

Äkäinen tuuli riepottaa pohjoisitalialaisen pikkukaupungin Triesten satamassa toppatakeissa eteenpäin puskevia ihmisiä. Tihkusade saattelee MSC varustamon Seaside-aluksen ensimmäiset matkustajat sisään valoa ja lämpöä hehkuvaan lomaparatiisiin. Uusi alus lähtee kolmen viikon neitsytmatkalleen Atlantin yli kohti Miamin aurinkoa taivaalla räiskyvän ilotulituksen saattelemana.

Yli puolitoista kertaa ruotsinlaivan kokoisen aluksen 2066 hyttiin mahtuu 5119 matkustajaa, joiden hyvinvoinnista huolehtii melkein 1500-henkinen miehistö. Suurimmassa osassa hyteistä on merinäköala ja oma parveke. Laiva on melkein täynnä, silti missään ei ole tungosta.

Matkustajina on yli 30 kansalaisuutta, suomalaisiakin kymmenkunta. Osa on risteillyt kymmeniä kertoja, jotkut ovat ensikertalaisia.

Cathy ja Al Keaney Flagler Beachilta Floridasta risteilevät, koska Al rakastaa merta. Ensimmäisen yhteisen illallispöydässä vietetyn tunnin jälkeen Cathy näyttää kuvia lapsenlapsistaan.

Risteillä voi vaikka yksin, sillä ihmisiin tutustuu helposti. Monica Lordin äiti kuoli vuosi sitten. Nyt hän päätti aloittaa uuden elämänsä risteilyltä.

Wendy Rutherford Dundeesta Skotlannista puhua pulputtaa iloisesti, ja hänen miehensä Ian myhäilee vieressä 26 avioliittovuoden tuomalla tyyneydellä. Wendy risteilee myös poikiensa kanssa.

–Poissaolo saa kumppanin tuntumaan entistä rakkaammalta, hän uskoo.

Osa päivistä kuluu merellä. Silloin tutustutaan laivaan ja sen palveluihin. Formula1-simulaattori, keilarata, biljardi ja 5D-elokuvateatteri kiehtovat etenkin miesväkeä.

Rouvat vaeltavat ylellisissä myymälöissä, kerääntyvät kokeilemaan kädentaitojaan ohjattuihin työpajoihin, istuvat taidehuutokaupassa, testaavat tietojaan triviassa ja livahtavat ottamaan botox-ruiskeita ylelliseen spahan.

Lapset ja nuoret viihtyvät omanikäistensä seurassa. Heille on omaa ohjelmaa aamusta iltaan koulutetun ohjaajan seurassa. Kotona kännykkää tuijottavat teinitkin diskoilevat niin, etteivät muista näyttää nyrpeää naamaa. Vesipuisto liukumäkineen täyttyy, kun päästään lämpimämmille vesille.

Laivalla toimii kätevä älypuhelinsovellus, jolla voi suunnistaa aluksella, varata parhaan pöydän tai show-paikat. Sillä voi jopa tarkastaa, missä lapset viipottavat, kunhan vain muistaa varustaa heidät rannekkeilla.

Hyvä ruoka ja juoma kuuluvat risteilyyn. MSC Seasidella on melkein kolmekymmentä baaria, kahvilaa, loungea, bistroa ja ravintolaa.

Päivä lähtee käyntiin kauniisti katettuun pöytään tarjoillulla aamiaisella tai buffetravintolan loputtomien vaihtoehtojen äärellä. Aamupäivän välipalatarjoilu vaihtuu lounaaksi, iltapäivän buffet illalliseksi ja jos nälkä aamukahden jälkeen yllättää, hyttipalvelu auttaa.

Risteilyn hintaan kuuluvien buffettarjoilujen ja pääravintoloiden lisäksi valittavana on useita erikoisravintoloita, joiden ranskalaisen keittiön herkut, mehevät pihvit, osterit ja japanilaiset teppanyakit tyydyttävät vaativimmankin vieraan.

Aikuisten illat huipentuvat teatterin vaihtuvaan showesitykseen, muutamaan kasinolla pelattuun kierrokseen, päivällä harjoiteltuihin latinoaskeliin tai tunnelmointiin tanssimusiikin tahdissa.

Tom ja Gerry Harris Arizonasta ovat panostaneet teemailtaan ja pukeutuneet 60- ja 70-lukujen hippityyliin.

–Tunnistat minut huomenna ei harmaista, vaan platinanvärisistä hiuksista, Al nauraa.

Vierailuilla uusissa satamissa kilometrejä kertyy huomaamatta. Myös laivaa kiertää kävelyreitti - tosin paikoin lasiselle lattialle astuminen ja 40 metriä lattian alapuolella pyörteilevät aallot saavat pään pyörälle. Kuntosalilla on pitkä rivi juoksumattoja, kuntopyöriä ja muita laitteita - sekä myös hyvä sauna.

Freddie Kirn viihtyy kuntosalilla, kun vaimo ja lapset päivittävät kuvia facebookiin. Australialaisperhe on ensimmäistä kertaa Euroopassa. Ystävät houkuttelivat heidät risteilemään. Jo ensimmäinen risteily vie mennessään ja pian pitää päästä uudestaan.

KommentoiTuoreimmat teemat